Fredagspakken

24.2.2023

CARPACCIO AV BRESAOLA

MONT D´OR

PANNA COTTA

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

FORSLAG TIL KJØREPLAN:

Denne uken er det fint å starte med desserten, da den trenger tid til å sette seg. Deretter ta fatt på forretten og ferdigstiller etterhvert som dere skal servere og spise måltidet. Om ønskelig kan forrett og hovedrett settes på bordet og nytes samlet/samtidig.

1 baguette er med og nytes til forrett og hovedrett etter eget ønske.

Nyt kvelden!

CARPACCIO AV BRESAOLA

Parmesan, urtesalat

Med i pakken

CARPACCIO

1 pk med fint oppskåret bresaola

RUCCOLASALAT

salat; ruccola

HØVLET PARMESAN

50 g parmesan

IKKE MED

olivenolje

grønnsaksskreller

Denne retten er nærmest klar til dandering og deretter servering.

CARPACCIO

Skivene tas forsiktig av mellomleggspapir og legges forsiktig direkte på tallerken – kjøttet skal dekke bunnen av tallerken som et fint teppe.

RUCCOLASALAT

Salaten er alt vasket –  vend den i litt olivenolje, salt og pepper etter ønske.

Danderes over carpaccio.

HØVLET PARMESAN

Høvle fine skiver med parmesanen over retten. Og til sist tar dere litt olivenolje og heller forsiktig rundt på tallerken / over retten. Et vri med pepperkvern er prikken over i’en.

MONT D´OR

Skirtsteak, syltet grønnsaker, potet

Med i pakken

SKIRTSTEAK

1 stk skirtsteak

hvitløk og urter

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

MONT D´OR

1 stk Mont d´Or pr to personer

POTET

ca 400 gr  potet

SYLTET GRØNNSAKER

gulrot

blomkål

SURDEIGSBAGUETTE

baguette

IKKE MED

salt, pepper

SKIRTSTEAK

Skirt steak sitter på slagsiden og på undersiden av dyret. Den er én av tre magre, benfrie og avlange muskler på slagsiden. Den grenser mot kammen, og sitter parallelt med flankesteken. Husk og skjær mot fibrene i tynne skiver ved servering for å oppnå perfekt resultat.  

Oppskjæring av kjøttet:

Skjær kjøttet i fine skiver - ca 0,5 cm tykke – du skal da ha flere gode kjøttskiver pr person.

Steking av kjøttet:

Kjøttstykkene skal brunes i en varm stekepanne med godt smør, hvitløk og urter - krydre det godt med salt og kvernet pepper underveis. Om man aksepterer litt tyggemotstand så holder det med 4 min i pannen på middels til høy temperatur - da blir kjøttet saftig og litt mer smakfullt, men med litt mer tyggemotstand. Om man liker det møre så stek det på samme temperatur men dobbel så lang tid - ca 8 min.

Vend kjøttstykket rundt slik at den får en fin og god stekefarge farge over det hele.

MONT D´OR

La osten stå på benken gjerne en time før den skal i ovnen. Dette for at den skal tempereres til romtemperatur.

Her er det delte meninger om varming av osten.

Vi liker at osten blir temperert på 60 grader i ovnen i ca 20 min.

Dere kan øke temperatur til 120 og ha den inni i 10-15 min. også  - om dere vil.

Pass på den slik at den ikke blir for varm. Osten skal bli lun ikke koke! En god måte å vite om osten er klar er å klemme på tre-esken når den står i ovnen - når osten gir behagelig etter så er den klar for å bli servert.

MONT D´ OR / VACHERIN DU HAUT DOUBS

I dag er Comte den mest produserte AOC-osten i Frankrike med rundt 40.000 tonn hvert år, basert på sommer melken til kuene som gresser i Alpene rundt Jura. Vinter Melken fra de samme kuene blir benyttet til å lage den myke og kremete osten Mont d’Or.

Dette er en ost med to navn, avhengig av opprinnelsesland. Dersom osten kommer fra Sveits kalles den Vacherin Mont d’Or, og om den er produsert i Frankrike heter den Vacherin du Haut-Doubs. Opprinnelig ble osten laget i Sveits men senere kopiert av franskmennene. Den franske varianten kan kun klassifiseres som AOC dersom den er produsert i landskap over 700 moh. og er upasteurisert. Kuene kan kun bli fôret med høy, noe som gir en særpreget melk. Overflaten blir vasket med en saltlake i løpet av modningsprosessen og osten legges i en ring av granbark og etter ca 3 uker i en treboks. Det er ingen kraftig ost, men den er meget delikat, er fløyelsmyk og kremete. Aroma av kjeller og skog. Av mange ansett som en av verdens beste oster. Man vil oppdage fantastiske smaksnyanser etter å ha spist osten noen ganger, da den har mange lag og undertoner. AOC-godkjenning i 1981.

POTET

Potetene kokes i godt saltet vann - serveres lune og med skall.

SYLTET GRØNNSAKER

Ferdig syltet grønnsaker, lagt i syltelake klare til å nytes som dei er.

SURDEIGSBAGUETTE

Surdeigsbaguette fra vårt eget bakeri. Nytes som den er eller om det er ønskelig kan det toastes i panne. Skjær den på skrå så du får litt større skiver, smør smør på den ene siden og toast den i panne.

Forslag til dandering av hovedrett:

Alt i skåler og på fjøler på bordet og la gjestene forsyne seg selv! Nydelig middagsmåltid.

PANNA COTTA

Multe

Med i pakken

PANNA COTTA

2 dl fløte

2 pl gelatin

MULTER

multer

KARAMELL KNEKK

1 ss hasselnøtter

IKKE MED

1/2 stk vaniljestang

2 ss sukker

1 dl melk

150 gr sukker

PANNA COTTA

Gelatinen legges i bløt i masse iskaldt vann. Fløten kokes opp. Sukkeret smeltes til karamell, og kokes ut med fløte, melk og vanilje. Bland i gelatinen. Siles og fylles i former (panna cottaen setter seg raskere om den ikke støpes i veldig dype former, så vi anbefaler litt vide og nokså lave dessertskåler). Settes kaldt til servering. Den setter seg fint etter en time.

Kan stå lengre.

MULTER

Varmes opp og trekkes i ca 20 minutter. Knus bærene og sil. Avkjøl sausen. Danderes fint oppå desserten før servering. Nyt en frisk avslutning på måltidet!

Vil du heller ha det som lun multesalsa? varmes lett i 2 ss sukker og 0,5 dl hvitvin.  Danderes fint oppå desserten før servering,

KARAMELL KNEKK

Karamell er ekstremt varmt under prosessen og en stund etterpå, så husk å være ytterst forsiktig slik at dere ikke brenner dere!

Kok 100 gr sukker og 0,5 dl vann til karamell på middels til svak varme - ingen røring - vend kasserollen litt rundt slik at karamellen beveger seg og ikke brenner fast i bunnen.

Hakk hasselnøttene lett og grovt - spre de utover et bakepapir eller en silikonmatte. Hell og stryk karamellen godt utover - prøv å få det så tynt som mulig - avkjøl på benk og knekk i passe biter.

Fin og smaksrik pynt som settes på høykant i Panna Cottaen før servering. Vel bekomme!