Fredagspakken

4.2.2022

CARPACCIO AV BRESAOLA

MONT D´OR

PANNA COTTA

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.


FORSLAG TIL KJØREPLAN:

Denne uken er det fint å starte prosessen med å tilberede desserten. Den trenger tid til å sette seg. Deretter starter dere på forretten og ferdigstiller etterhvert som dere skal servere og spise måltidet. Nyt kvelden!

CARPACCIO AV BRESAOLA

Parmesan, urtesalat

Med i pakken

CARPACCIO

1 pk med fint oppskåret bresaola

RUCCOLASALAT

salat; ruccola


HØVLET PARMESAN

50 g parmesan

IKKE MED

RUCCOLASALAT

olivenolje

HØVLET PARMESAN

grønnsaksskreller

Denne retten tar ikke mer enn 15 min for dere. Start med denne når dere har alt det andre under kontroll. Denne retten er nærmest klar til dandering og deretter servering.CARPACCIO

Skivene tas forsiktig av mellomleggspapir og legges forsiktig direkte på tallerken – kjøttet skal dekke bunnen av tallerken som et fint teppe.RUCCOLASALAT

Salaten er alt vasket –  vend den i litt olivenolje - danderes over carpaccio.HØVLET PARMESAN

Høvle fine skiver med parmesanen over retten. Og til sist tar dere litt olivenolje og heller forsiktig rundt på tallerken / over retten. Et vri med pepperkvern er prikken over i’en.

MONT D´OR

Potet, spekepølse, oliven, cornichon, semiørket tomat, artiskokk

Med i pakken

1 stk Mont d´Or pr to personer

Digg spekepølse fra ASK

oliven

cornichon

semitørket tomat

artiskokk

surdeigsbaguette fra vår bakeri

ca 400 gr  potet

IKKE MED

salt


MONT D´OR

La osten stå på benken og gjerne en time før den skal i ovnen - dette for at den skal tempereres til romtemperatur.

Vi liker at osten blir temperert på 60 grader i ovnen i ca 20 min. Men, dere kan øke temperatur til 120 og ha den inni i 10-15 min. også  - om dere vil.

Pass på den, slik at den ikke blir for varm. Osten skal bli lun ikke koke! En god måte å vite om osten er klar er å klemme på tre-esken når den står i ovnen - når osten gir behagelig etter så er den klar for å bli servert.


POTET

Potetene kokes i godt saltet vann - serveres lune og med skall.

SURDEIGSBAGUETTE

Surdeigsbaguette fra vårt eget bakeri. Nytes som den er eller om det er ønskelig kan det toastes i panne. Skjær den på skrå så du får litt større skiver, smør smør på den ene siden og toast den i panne.


Forslag til dandering av hovedrett:

Alt i skåler og på fjøler på bordet og la gjestene forsyne seg selv! Nydelig middagsmåltid.MONT D´ OR / VACHERIN DU HAUT DOUBS

I dag er Comte den mest produserte AOC-osten i Frankrike med rundt 40.000 tonn hvert år, basert på sommer melken til kuene som gresser i Alpene rundt Jura. Vinter Melken fra de samme kuene blir benyttet til å lage den myke og kremete osten Mont d’Or.


Dette er en ost med to navn, avhengig av opprinnelsesland. Dersom osten kommer fra Sveits kalles den Vacherin Mont d’Or, og om den er produsert i Frankrike heter den Vacherin du Haut-Doubs. Opprinnelig ble osten laget i Sveits men senere kopiert av franskmennene. Den franske varianten kan kun klassifiseres som AOC dersom den er produsert i landskap over 700 moh. og er upasteurisert. Kuene kan kun bli fôret med høy, noe som gir en særpreget melk. Overflaten blir vasket med en saltlake i løpet av modningsprosessen og osten legges i en ring av granbark og etter ca 3 uker i en treboks. Det er ingen kraftig ost, men den er meget delikat, er fløyelsmyk og kremete. Aroma av kjeller og skog. Av mange ansett som en av verdens beste oster. Man vil oppdage fantastiske smaksnyanser etter å ha spist osten noen ganger, da den har mange lag og undertoner. AOC-godkjenning i 1981.

PANNA COTTA

Fersken, mynte

Med i pakken

PANNA COTTA

2 dl fløte

1/2 stk vaniljestang

2 pl gelatin

FERSKEN, MYNTE

½ fersken med lake

mynte

IKKE MED

2 ss sukker

1 dl melk


PANNA COTTA

Gelatinen legges i bløt i masse iskaldt vann. Fløten kokes opp. Sukkeret smeltes til karamell, og kokes ut med fløte, melk og vanilje. Bland i gelatinen. Siles og fylles i former (panna cottaen setter seg raskere om den ikke støpes i veldig dype former, så vi anbefaler litt vide og nokså lave dessertskåler). Settes kaldt til servering. Den setter seg fint etter en time. Kan stå lengre.

FERSKEN, MYNTE

Fersken kuttes i tynne fine halvmåner. Ha i skål. Kutt myntebladene i strimler og tilsett med fersken. Ha noen skjeer med laken slik at den legger seg fint rundt ferskenen. Klart tilbehør til pannacotta.

Forslag til dandering av dessert:

Panna cotta er klar i skåler, dander fersken med mynte oppå rett før servering.