Fredagspakken

1.10.2021

CARPACCIO AV BRESAOLA

BOUILLABAISSE

TIRAMISU

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

Forslag til kjøreplan denne uken:

Først 1) desserten, da den skal stå i kjøleskapet en stund før servering.
Så videre med hovedretten 2) og følg oppskriften frem til pause / før man har i sjømaten. Deretter 3) forretten, server og nyt. 4) Tilbake til å ferdigstille hovedrett, server og nyt! Til sist dandering og servering av ost - nyt kvelden og et godt måltid!

CARPACCIO AV BRESAOLA

Parmesan, urtesalat

Med i pakken

CARPACCIO

1 pk med fint oppskåret bresaola, speket oksekjøtt

RUCCOLASALAT

salat, ruccola,kjørvel

HØVLET PARMESAN

50 g parmesan

IKKE MED

olivenolje

grønnsaksskreller

pepper

Denne retten tar ikke mer enn 15 min for dere. Start med denne når dere har alt det andre under kontroll. Denne retten er nærmest klar til dandering og deretter servering.CARPACCIO

Skivene tas forsiktig av mellomleggspapir og legges forsiktig direkte på tallerken – kjøttet skal dekke bunnen av tallerken som et fint teppe.RUCCOLASALAT

Salaten er alt vasket –  vend den i litt olivenolje. Danderes over carpaccio.HØVLET PARMESAN

Høvle fine skiver med parmesanen over retten. Og til sist tar dere litt olivenolje og heller forsiktig rundt på tallerken / over retten. Et vri med pepperkvern er prikken over i’en.BOUILLABAISSE

Rouille, surdeigsbaguette

Med i pakken

BOUILLABAISSE

ca 70 g torsk

ca 70 g laks

ca 10 blåskjell

ca 10 reker

2 sjøkreps


½  sjalottløk

¼  fennikel

1 fedd hvitløk

½ - 1 tørket chilli

liten bit sellerirot

1 god dusk bladpersille

1 tomat

1/2 boks hermetiske plommetomater

0,5 l fiskekraft

sitron

Surdeigsbrød

Rouille

IKKE MED

1 dl olivenolje

1 dl vin

1-2 ss salt

1/2 ss kvernet pepper

1 ts hot sauce

BOUILLABAISSE

Først kuttes alt av grønnsaker; tynne skiver av løk og fennikel, finkutt hvitløk og chilli, sellerirot i små terninger, de ferske tomatene i fire eller to.

Deretter finner dere frem en stor gryte - godt med olje i gryten (ca 1 dl) - middels til høy temperatur - ha så i; hvitløk, løk, fennikel, chilli og sellerirot - surres til møre - ha over ferske tomater, og vin - små putring i ca 5 min.

Ha i de hermetiske plommetomatene, hot sauce, fiskekraft, 1 ss salt og 1/2 ss kvernet pepper - putre i ca 5 min til - smak og vurder om du vil ha mer salt og pepper i.

Så skrur dere ned temperaturen til middels til svak varme da fisk og skalldyr skal kun trekke og ikke koke.

Kutt fisken i fine stykker (ca 0,5 - 1 cm tykke) - blåskjellene vaskes godt - rekene velger du om du vil rense eller om dere skal ha de i Bouillabaissen med skallet på.

-

Her kan det være smart å ta en pause for nå er det kun å ferdigstille bouillabaissen. Kan være  greit å starte og ferdigstille forretten og eventuelt spise den før bouillabaissen ferdigstilles.

-

Ferdigstill bouillabaissen:

Ha i suppen; sjøkreps, blåskjell - trekk i ca 5 min (det er ok når blåskjellene har åpnet seg), ha videre i; stykker av torsk, laks - trekk 2-5 min - ha til sist i rekene. Klar til servering.


Servering

Gryte på bordet:

Strø finkuttet bladpersille og drypp resten av olivenoljen i Bouillabaissen rett før dere setter gryten på bordet og lar gjestene forsyne seg.


I dyp tallerken:

Ta sjøkrepsen ut av suppen og fordel deretter suppen i dype tallerkener - strø finkuttet bladpersille og hell noen dråper med olivenolje rundt i suppen - legg en stk sjøkreps til hver på toppen - server.

TIRAMISU

Med i pakken

TIRAMISU

1 egg - plommen og hviten skal brukes hver for seg

83 g mascarponeost

6 stk fingerkjeks (kan med fordel deles opp om dere skal servere desserten i porsjonsglass)

1/2 vaniljestang

ca 1 ss revet sjokolade pr person

IKKE MED

1 ss sukker

1/8 ts salt

1 dl kald espresso

2-3 ss calvados, cognac eller amaretto - valgfritt, minst like godt uten

TIRAMISU

Rør sammen eggeplomme og sukker til det har fått en kremaktig konsistens. Bruk gjerne en mikser. Tilsett vaniljefrø og mascarpone - rør glatt. Pisk eggehviten stiv med en klype salt for så å vende eggehvitene inn i ostekremen med en slikkepott.

Dandering:

Legg et lag med krem i bunnen av en serveringsskål. Dypp finger kjeksene raskt i kaffe blandingen (kaffe blandet med brennevin av et slag) - pass så på at kjeksene ikke blir for bløte og legg dem over kremen. Legg så et nytt lag med krem, deretter et til med kjeks og avslutt med et lag krem. Dryss revet sjokolade på toppen og avkjøl i ca 1 time før servering.