Fredagspakken

21.5.2021

BURRATA

GRILLINGS T-BONE

RABARBRASUPPE

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.


FORSLAG TIL KJØREPLAN:

Om man skal grille T-Bone så er første bud å fyre opp grillen.

Så; 1) dessert først da den skal serveres lun og trenger kun å holdes lun frem til servering. 2) Potetsalat, forbered alt av grønnsaker til primeurer, 3) Steking eller grilling av kjøttet og når kjøttet skal hvile så tar man fatt på 4) forretten og serverer den. Når forretten er fortært så kan dere gå tilbake og ferdigstille hovedrett - servere den for så å avslutte med servering av lun rabarbrasuppe og en dessertskje med Creme Fraiche i. Velbekomme!

BURRATA

Tomat, grisini

Med i pakken

BURRATA

1 stk burratini

Ca. 4 stk Hanasand tomater pr person

basilikum

GRISSINI

3 stk grissini pr pers

IKKE MED

ca 1-2 ss med olje

flaksalt og kvernet pepper

BURRATA

Legg burrataen i en vid skål, riv den gjerne opp i mindre biter, dander så tomatene som er delt i mindre skiver og riv basilikumsblader over – knus litt flaksalt og kvern litt pepper over – til sist dryppes dråper av god olivenoljen over.

 

GRISSINI

Fiks ferdig.


Tips til servering:

Server alt på bordet og la gjestene forsyne seg selv – dette når hovedretten ”hviler”.

GRILLINGS T-BONE

Primeurer, potetsalat

Med i pakken

T-BONE

1 stk T-Bone

urter

hvitløk

smør

POTETSALAT

ca 600 g poteter

Gressløk

Sjalottløk

Selleristang

Vårløk


Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

sitron

Creme Fraiche - spar 1 dessertskje pr person til desserten.


PRIMEUR GRØNNSAKER - SALAT

ca 1 liten bukett brokkoli pr person

ca 1 asparges pr person

ca 1 nepe pr person

ca 1 reddik pr person

ca 1/2 gulrot pr person

ca 1/2 rød delikatesseløk pr person

-

sennepsdressing ferdig

sjalottløk

estragon

IKKE MED

salt og pepper

hot saus

T-bone skjæres av filetkammen, som er nedre del av dyrets ryggrad. Navnet har T-bensteken fått fordi den har et ben formet som en T. På den ene siden av benet sitter indrefileten på den andre ytrefileten.


T-BONE

Steking av T-Bone:

Gni kjøttstykket godt inn med salt og kvernet pepper. Kjøttstykket med T-bone skal brunes i en varm stekepanne med godt smør, urter og hvitløk. Vend kjøttstykket rundt slik at den får en fin og gylden farge over det hele. Dette tar ca 5 min. Legg kjøttstykket over i en ildfast form. Den er da klar for å settes i ovnen, men la den hvile minst 10 min først. Intervaller i ovnen: 150 grader på stekeovnen – 2 intervaller med – 5 min i ovn – ut av ovn og hvile i 5 min – gjenta tre ganger – siste gang den kommer fra ovnen skal den hvile i 5 min før du skjærer den opp. Ta kjøttet ut ved 48 grader og la det hvile seg opp til 55.


Grilling av T-Bone:

Begynn med å krydre kjøttet godt med salt og pepper og gjør grillen klar med to soner. Tenn opp og varm kullet. Når grillen er litt over det varmeste er den klar for T-Bone.

Kjøttet kan grilles hardt på alle sidene i 5-6 min. La flammene gjerne få gå opp langs sidene på T-Bone. Legg så kjøttet til side i 5 min. Grill så kjøttet noen minutter igjen og legg det tilbake til den inaktive siden. Sett lokket på og grill videre på den rolige grillen 5 minutter. La T-Bone få hvile 5-10 minutter under klede/folie, unngå at den blir kald.

Om en vil fullføre inne etter den første grilling er det også et alternativ. Følg de samme stegene. Steketermometer kan brukes. Før servering:
Legg kjøttet på varm skjærefjøl. Ta kjøttet av beinet og skjær kjøttet vertikalt fra det smaleste og inn mot beinet.

Oppskjæring av kjøttet:

Skjær kjøttet i fine stykker litt på skrå – du skal da ha flere gode kjøttskiver pr person. Flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.


POTETSALAT

Skrell potetene, kutt de i jevnstore terninger og skyll de godt.  Kok potetene i godt saltet vann, til de er akkurat kokt (må ikke kokes for lenge da man ønsker at de skal ha en konsistens og ikke falle sammen i potetsalaten). Skyll de og la de avkjøle litt (kan med fordel være lunk i når de andre ingrediensene blandes sammen med potetene).  

Skjær vårløk, gressløk, løk og selleristang i strimler og ha de over potetene.  

Tilsett hele boksen med creme fraiche (spar 1 dessertskje pr person til desserten) og vend det hele forsiktig sammen. Smak til med sitron, salt og rikelig med nykvernet sort pepper - gjerne noen dråper hot saus om du har.

Rett før servering gir du salaten et dryss med friske urter.


PRIMEUR GRØNNSAKER - SALAT

Grønnsakene skal vaskes, skrelles og deles / kuttes i mindre biter - ca like store biter:

Brokkoli; bukettene kuttes av og stilken skrelles og kuttes i ca like store biter.

Asparges; kutt av de nederste 2 cm av aspargesen og del de i ca 3 deler.

Neper; skrelles og kuttes i ca 6 båter.

Reddik; vaskes og kuttes i fire båter.

Gulrøtter; vaskes, skrelles og deles på langs og på tvers i 6 biter/staver

Rød delikatesseløk; skrelles, kutt av bunnen og del i to - da skiller løkblkandene seg automatisk


Kok opp vann i en stor kjele, tilsett godt med salt.

Forvell grønnsakene i fosskokende vann i ca 1 minutt (brokkolibukettene kun et halvt minutt), kjøles så godt av i rennende kaldt vann. Ps - en variant av grønnsakene av gangen for ikke å smitte smak og farge.


Den ferdige sennepsdressing skal tilsettes finkuttet sjalottløk.


Vend så grønnsakene sammen med den ferdige dressingen over svak varme på komfyren - vendes i finhakket estragon rett før servering.


Forslag til dandering av hovedrett:

Dander gjerne kjøttet på plass igjen rundt beinet (ca slik det opprinnelig var), det ser kult ut og fint om man serverer hele kjøttstykket på en fjøl slik at gjestene kan forsyne seg selv - før servering; knus flaksalt, kvern pepper og drypp noen dråper med en digg olivenolje over. Sett alt av deilig grillmat og grilltilbehør på bordet slik at gjestene kan forsyne seg selv - nyt maten!RABARBRASUPPE

Creme Fraiche

Med i pakken

RABARBRASUPPE

2 stk rabarbra


Med i pakken og skal brukes flere steder:

Eplejuice - her 1 dl


CREME FRAICHE

Med i pakken og brukes flere steder:

1 beger med creme fraiche - her 1 dessertskje pr person

IKKE MED

4 dl vann

1 dl sukker

1 ss potetmel

RABARBRASUPPE

Vask og skrell rabarbrastilkene. Kutt i biter. Ha vann og juice i en kasserolle og hell over sukkeret sammen med skallet. Ta bort skallet og ha i rabarbraen, trekk til den er mør(ca 10 min). Ta så en stavmikser og kjør rabarbra bitene inn i suppen.

Pisk potetmelet ut i litt kaldt vann og ha i suppen. Kok raskt opp men la den ikke koke etterpå. Smak gjerne til med litt sukker om du vil ha den søtere. Eller/og ha i litt zest (fint raspet skall) fra sitronen om dere vil friske den til litt.


CREME FRAICHE

Skal kun danderes over suppen ved servering.

Forslag til dandering av dessert:

Denne er visuell fin i noen store glass. Ha suppen i glasset eller en skål først og creme fraiche forsiktig over med en dessertskje.