Fredagspakken

20.5.2022

BURRATA

T-BONE

RABARBRA

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

FORSLAG TIL KJØREPLAN:

Om man skal grille T-Bone så er første bud å fyre opp grillen.

Fint å få unna 1) vaniljekremen først, slik at den får avkjølt seg. 2) Potetsalat, forbered alt av grønnsaker til primeurer, 3) Steking eller grilling av kjøttet og når kjøttet skal hvile så tar man fatt på 4) forretten og serverer den. Når forretten er fortært så kan dere gå tilbake og ferdigstille hovedrett - servere den, for så å avslutte med servering av dessert.

Velbekomme!

BURRATA

Tomat, grissini

Med i pakken

BURRATA

1 stk burrata fra Sørlandske Osteverksted

Hanasand tomater

basilikum

grissini

IKKE MED

ca 1-2 ss med olje

flaksalt og kvernet pepper

Denne retten tar ikke mer enn 10 min for dere. Start med denne når dere har alt det andre under kontroll. Denne retten er nærmest klar til dandering og deretter servering.

BURRATA

Legg burrataen i en vid skål, riv den gjerne opp i mindre biter, dander så tomatene som er delt i mindre skiver og riv basilikumsblader over – knus litt flaksalt og kvern litt pepper over – til sist dryppes dråper av god olivenoljen over.

 

Tips til servering:

Server alt på bordet og la gjestene forsyne seg selv – dette når hovedretten ”hviler”.

T-BONE

Primører, potet

Med i pakken

T-BONE

1 stk T-Bone

urter

hvitløk

smør

POTETSALAT

ca 400 g poteter

Gressløk

Sjalottløk

Selleristang

Vårløk

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

Creme Fraiche

PRIMEUR GRØNNSAKER - SALAT

brokkolini

asparges

nepe

reddik

rødløk

sennepsdressing ferdig

estragon

IKKE MED

salt og pepper

sitron

hot saus

T-BONE

T-bone skjæres av filetkammen, som er nedre del av dyrets ryggrad. Navnet har T-bensteken fått fordi den har et ben formet som en T. På den ene siden av benet sitter indrefileten på den andre ytrefileten.

Steking av T-Bone:

Gni kjøttstykket godt inn med salt og kvernet pepper. Kjøttstykket med T-bone skal brunes i en varm stekepanne med godt smør, urter og hvitløk. Vend kjøttstykket rundt slik at den får en fin og gylden farge over det hele. Dette tar ca 5 min. Legg kjøttstykket over i en ildfast form. Den er da klar for å settes i ovnen, men la den hvile minst 10 min først. Intervaller i ovnen: 150 grader på stekeovnen – 2 intervaller med – 5 min i ovn – ut av ovn og hvile i 5 min – gjenta tre ganger – siste gang den kommer fra ovnen skal den hvile i 5 min før du skjærer den opp. Ta kjøttet ut ved 48 grader og la det hvile seg opp til 55.

Grilling av T-Bone:

Begynn med å krydre kjøttet godt med salt og pepper og gjør grillen klar med to soner. Tenn opp og varm kullet. Når grillen er litt over det varmeste er den klar for T-Bone.

Kjøttet kan grilles hardt på alle sidene i 5-6 min. La flammene gjerne få gå opp langs sidene på T-Bone. Legg så kjøttet til side i 5 min. Grill så kjøttet noen minutter igjen og legg det tilbake til den inaktive siden. Sett lokket på og grill videre på den rolige grillen 5 minutter. La T-Bone få hvile 5-10 minutter under klede/folie, unngå at den blir kald.

Om en vil fullføre inne etter den første grilling er det også et alternativ. Følg de samme stegene. Steketermometer kan brukes. Før servering:
Legg kjøttet på varm skjærefjøl. Ta kjøttet av beinet og skjær kjøttet vertikalt fra det smaleste og inn mot beinet.

Oppskjæring av kjøttet:

Skjær kjøttet i fine stykker litt på skrå – du skal da ha flere gode kjøttskiver pr person. Flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.

POTETSALAT

Skrell potetene, kutt de i jevnstore terninger og skyll de godt.  Kok potetene i godt saltet vann, til de er akkurat kokt (må ikke kokes for lenge da man ønsker at de skal ha en konsistens og ikke falle sammen i potetsalaten). Skyll de og la de avkjøle litt (kan med fordel være lunk i når de andre ingrediensene blandes sammen med potetene).  

Skjær vårløk, gressløk, løk og selleristang i strimler og ha de over potetene.  

Tilsett hele boksen med creme fraiche (spar 1 dessertskje pr person til desserten) og vend det hele forsiktig sammen. Smak til med sitron, salt og rikelig med nykvernet sort pepper - gjerne noen dråper hot saus om du har.

Rett før servering gir du salaten et dryss med friske urter.

PRIMEUR GRØNNSAKER - SALAT

Grønnsakene skal vaskes, skrelles og deles / kuttes i mindre biter - ca like store biter:

Brokkolini; deles i to.

Asparges; kutt av de nederste 2 cm av aspargesen, skrelles og del de i ca 3 deler.

Neper; skrelles og kuttes i båter.

Reddik; vaskes og kuttes i båter.

Rødløk; skrelles, kutt av bunnen og topp - kuttes i tynne skiver på langs

Kok opp vann i en stor kjele, tilsett godt med salt.

Forvell grønnsakene i fosskokende vann i ca 1 minutt, kjøles så godt av i rennende kaldt vann. Ps - en variant av grønnsakene av gangen for ikke å smitte smak og farge.

Rødløk kan være rå.

Den ferdige sennepsdressing tilsettes.

Vend så grønnsakene sammen med den ferdige dressingen over svak varme på komfyren - vendes i finhakket estragon rett før servering.

Forslag til dandering av hovedrett:

Dander gjerne kjøttet på plass igjen rundt beinet (ca slik det opprinnelig var), det ser kult ut og fint om man serverer hele kjøttstykket på en fjøl slik at gjestene kan forsyne seg selv - før servering; knus flaksalt, kvern pepper og drypp noen dråper med en digg olivenolje over. Sett alt av deilig grillmat og grilltilbehør på bordet slik at gjestene kan forsyne seg selv - nyt maten!

RABARBRA

Marengs, vaniljekrem

Med i pakken

RABARBRA

340 g rabarbra

Ikke med i pakken:

0,5 dl sukker

MARENGS

ferdig marengs levert

VANILJEKREM

fløte 2,30 dl

vaniljestang

eggeplommer 2 stk

IKKE MED

sukker 50g

maizena 20g

RABARBRA

Kutt rabarbraen i  biter. Hvis bunnen på noen av de største rabarbrastilkene er litt træene, kan det være lurt å skrelle dem. Men ikke skrell hele - det er fint å få med det rosa skallet, som setter fin farge.

Ha rabarbra og sukker i en gryte på middels temperatur slik at sukkeret trekker ut væske av rabarbraen og går litt i oppløsning. Kok på lav temperatur videre til du får en sirup og grøtete konsistens - ikke for innkokt - skal være litt væskete (det kan hende at du trenger litt vann eller hvitvin).

MARENGS

Skal kun knuses i biter.

VANILJEKREM

Pisk sammen eggeplommer, maizena og sukker i en bolle. Hell fløten i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også den hele stangen) Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg. Bør avkjøles hurtig.

Ha tilbake litt kald fløte – dersom den skulle skille seg gjelder det å røre raskt inn litt kald fløte.

Pisk til krem 1 dl fløte som er til overs av pakken. Dette blander dere sammen med ½  del  av vaniljekremen. Om dere ønsker mer vaniljekrem serverer dere resten i skål.

Eggehviter kan beholdes om dere vil lage mer marengs.

Resten av vaniljekremen kan oppbevares i kjøleskapet og kan brukes til søndag desserten eller om du har planer om å lage boller m vaniljekrem i løpet av helgen ;-) (holder seg ca i en uke)

Forslag til dandering av dessert

Plasser marengs på tallerken, legg vaniljekrem i dotter over og til sist rabarbra rundt og over det hele - kaosutseende og deilig frisk avslutning!