Fredagspakken

7.10.2022

BLINIS

INDREFILET av LAM fra HAUGEN GARDSMAT

St Marcelin

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.  

Forslag til kjøreplan i kveld:

Denne uken er det fint å først 1) sett osten på benken og rense soppen. Videre kan 2) forberedelser til hovedretten starte med kutting av grønnsaker og 3) ferdigstilling av fløtepoteter. SÅ, starte forfra med 4) første rett; ferdigstill, dander og server. 5) Ferdigstill hovedrett, server og til sist server ost og sopp.

Lykke til!

BLINIS

Ørretrogn, sjalottløk, rømme

Med i pakken

BLINIS & ROGN

blinis, 3 per person

ørrettrogn

delikatesseløk

creme fraiche

kjørvel

IKKE MED

aluminiumsfolie

BLINIS & ROGN


Pakk blinis i aluminiumsfolie. Ovnen varmes til 160 grader - legg inn blinis og varm de i ca. tre minutter.

Delikatesseløken finkuttes. Creme fraiche piskes lett opp, slik at den blir luftig.

Forslag til dandering:
Blinis legges utover et serveringsfat, tallerken eller skjærefjøl. Lag en “knell” av creme fraiche og legg over hver blinis, deretter topp med en ts med løyrom, finhakket delikatesseløk og til sist pynt med litt kjørvel på toppen. Voila! Forretten er klar til servering.

INDREFILET av LAM fra HAUGEN GARDSMAT

Bakte grønnsaker, fløtepoteter

Med i pakken

LAM INDREFILET

lam indrefilet

urter hvitløk

Med i pakken og skal brukes her og flere steder:

smør

FLØTEPOTETER

poteter

fløte

hvitløk

ost - 50 gr Jærenost

BAKTE GRØNNSAKER

gulrot

selleristang

tomat

squash

sopp

aubergine

sjalottløk

urter

IKKE MED

ca 1,5 dl rødvin

hot saus - valgfritt

salt, pepper

flaksalt

LAM INDREFILET

Kvern pepper og ha salt på kjøttstykkene før steking. 2 ss med smør smeltes i stekepanne på høy temperatur. Ha i hvitløk, urter og indrefilet i stekepannen. Vend kjøttet rundt og gi kjøttstykket en gyllen fin farge over det hele. La kjøttet hvile  i 10 minutter.

Lam indrefilet tar kort tid å steike. Derfor er det det siste man gjør når det er 10 min igjen av steketiden til ovnsbakte grønnsaker.

FLØTEPOTETER

Skrell og kutt potetene i ca 0,5 cm tykke skiver. Kok opp fløte i en gryte med finkuttet hvitløk, 2 ts salt, litt pepper og noen dråper med hot saus (valgfritt). Ha i potetene og vend de rundt i fløteblandingen. Ha i ost; mykost tilsettes i terninger og halvparten av den faste osten raspes over. Vend rundt til osten er smeltet fint inn - ca 10 minutter. Ha alt over i en eller fordel i flere porsjonsformer (ildfaste). Rasp det siste av osten og fordel den over potetene - settes i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter.

BAKTE GRØNNSAKER

Så grønnsakene:

Vask, skrell og kutt i små terninger/biter-gjerne med forskjellig form;

Gulrot skrelles og kuttes i terninger, selleristang skylles, rensens og kuttes i skiver, tomat deles i 4, squash og aubergine deles på langs og deretter i halve skiver, sopp i 4, løk kuttes i skiver.

Ha alle grønnsakene i en ildfast form – finkutt urtene og strø over sammen med salt og pepper, olivenolje og rødvin – bland godt rundt – klar til å bakes i ovnen. På 180 grader i ca 30 minutter som fløtepotetene.

Forslag til dandering/servering:
En skje med grønnsaker opp til høyre og en god skje med fløtepoteter under. Kjøttet legges midt på tallerken til sist.

Alternativt legges kun kjøttet på tallerken og tilbehør i gryter på bordet slik at gjestene kan forsyne seg selv.

St Marcelin

Sopp

Med i pakken

1 stk St Marcelin

sopp

honning

rugknakk

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

IKKE MED

salt og pepper

Pakk med fordel ut St. Marcelin og legg den på en skjærefjøl som er ønskelig å servere den på før dere renser og steker soppen.

Traktkantareller og piggspp:

Børstes fint og den nederste 0,5 cm delen av stilken kuttes av. Godt med smør i pannen og la det bruse over før hele fine traktkantareller haes i. Videre; salt og kvernet pepper over - vendes godt rundt i smøret for smak og gyllen farge - tar kun få minutter - viktig at soppen ikke faller helt sammen, men beholder litt motstand. Fiks ferdig og klar for servering.

Server alt på bordet slik at gjestene kan forsyne seg selv - nydelig smaker sammen av rugknakk, ost, litt honning og sopp!

ST MARCELLIN

Saint Marcellin var geitost opprinnelig, men i dag blir den som regel laget på kumelk; pasteurisert eller upasteurisert. Vår variant er alltid på upasteurisert kumelk.

Grunnen til dette skiftet, fra geitemelk til kumelk, er at det er kort melkesesong for geitene i Dauphiné-området (Rhone-Alpene), som denne kommer fra.

En liten rund ost som har en tendens til å løpe/renne litt og derfor ingen grunn til temperering. Smaker himmelsk godt! Lett syrlig og med nøttete smak.