Fredagspakken

31.12.2021

1) BLINIS løyrom 2) TARTAR av norsk Wague fra SLAKT

3) ÅPEN RAVIOLI hummer 4) VAKTEL

5) OST 6) MULTE

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig. Under følger vårt forslag til kjøreplan:

  1. rett - er nærmest fiks ferdig - tar type 15 min å ferdigstille.
  2. rett - tartar - alle ingredienser kuttes, blandes og smaksettes. Surdeigs Toast stekes.
  3. rett - hummeren varmes i trøffelsmør. Varm pasta i vannbad i 5 min i vakumpose.     PS spar på smøret - dette er sausen.
  4. rett (hovedrett) - her er det mer arbeid og helt klart smart å ferdigstille potetkrem og posjering av rosenkål før man begynner på 3 første rettene - gjøres klart slik at det kun er å varme det opp når hovedretten skal serveres.

Servering av hel liten fugl krever at man spiser med hendene - ha klart servietter! Dette er en fugl som krever tålmodighet, men som og smaker helt nydelig!!

  1. rett - er klar for servering, men fint om ostene blir satt på skjærefjøl ca 1 time før servering for å få god temperatur på de.
  2. rett - desserten krever litt fokus, men ikke mye tid - etter ost er det også gjerne godt med et lite avbrekk og da passer det perfekt å starte på desserten.

1) BLINIS løyrom 2) TARTAR av norsk Wague fra SLAKT

Med i pakken

BLINIS

blinis, 3 per person

løyrom

delikatesseløk

creme fraiche

kjørvel

OKSETARTAR

100 gram okse ytrefilet

kapers

cornichon

delikatesseløk

bladpersille

2 egg

1 ts dijon sennep

1 beger aioli

2 skiver surdeigsbrød


Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

IKKE MED

BLINIS

aluminiumsfolie

TARTAR

2 ss olivenolje

salt, pepper

1. RETT - BLINIS løyrom, crème fraise


Pakk blinis i aluminiumsfolie. Ovnen varmes til 160 grader - legg inn blinis og varm de i ca. tre minutter.

Delikatesseløken finkuttes. Creme fraiche piskes lett opp, slik at den blir luftig.

Forslag til dandering:
Blinis legges utover et serveringsfat, tallerken eller skjærefjøl. Lag en “knell” av creme fraiche og legg over hver blinis, deretter topp med en ts med løyrom, finhakket delikatesseløk og til sist pynt med litt kjørvel på toppen. Voila! Forretten er klar til servering.

Slik legger man opp en ”knell”:
Bruk to spiseskjeer. Ta godt av creme fraiche med den ene skjeen, så tar du den andre skjeen og vender disse mot hverandre med den hule siden 5-6 ganger slik at du lager en fin avlang kule (kan være smart å ha en kopp med varmt vann til hjelp – dersom creme fraiche ikke glir lett av skjeen - kan det være smart å dyppe skjeene i vannet).

2. RETT - TARTAR av norsk Wague fra SLAKT

Finhakk oksekjøttet og ha det i en bolle. Finhakk og tilsett i bollen med oksekjøtt; kapers, løk, bladpersille og cornichons. Til sist vendes dette lett med olivenolje, sennep, salt og pepper - smak til med salt og pepper.

Surdeigsbrød smøres med smør på begge sider og stekes i en stekepanne.

Forslag til dandering av forrett:

Anrett en fin “knell” av tartaren og plasser den midt på tallerken, trykk med skjeen midt på slik at eggeplommen har en plass å ligge på. Her knuser du egget og skiller hviten fra eggeplommen. Legg eggeplommen midt oppå tartaren. Lag en sirkel av aioli rundt. Surdeigstoast kan serveres i ei skål ved siden av.

Anbefalte viner

No items found.

3) ÅPEN RAVIOLI hummer 4) VAKTEL

Med i pakken

ÅPEN RAVIOLI

ravioli fra Slakt

hummer

smør

VAKTEL

1 stk vaktel pr personer, ferdig marinert


ROSENKÅL

rosenkål


Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

1-2 ss smør


POTETKREM

400 g poteter

2 dl kremfløte

50 g usaltet smør

IKKE MED

olivenolje

salt, flaksalt og pepper

3. RETT - ÅPEN RAVIOLI hummer, smør

Hummer varmes forsiktig i trøffelsmør. Varm pastaen i vannbad i ca 5 min i vakumposen. PS spar på smøret da dette er sausen som varmes forsiktig opp og smakstilsettes med sitron, salt og pepper - etter at man har fjernet hummer - rett før dandering. Hummer kuttes i mindre skiver/stykker rett før dandering.


Forslag til dandering av hovedrett:
Legg skiver av hummer midt i en liten skål eller på en tallerken. Ha sausen over og litt rundt med kunstnerisk frihet. Lokk av pasta legges over hummer og toppes med litt olivenolje, flaksalt og pepper.4. RETT - VAKTEL rosenkål, potetkrem, rødvinssaus


VAKTEL

Forvarm ovnen til 170 grader. Ta vaktelen ut av marinaden. Stek den i stekepanne i ca. 13 minutter for så å la den hvile i 10 min. Deretter skal den i ovnen på ca. 170 grader i 5-8 minutter.

Utfordringen med vaktelen er det samme som med kalkunen, man skal steke lårene ferdig, men ikke oversteke brystet. Andreas anbefaler å forsiktig sjekke lårene før servering og gjerne la fuglen hvile i minimum 15 minutter for å la kjøttsaften sirkulere godt i brystet.  


ROSENKÅL

Del rosenkålen i 2 eller 4. Skal videre blansjeres (kok opp vann med salt, ha i rosenkålen i maks 2-3 min, avkjøl i iskaldt vann). Stekes lett i panne med smør, smak til med salt og pepper.


POTETKREM

Skrell og kok potetene møre i usaltet vann, hell av vannet og la dem dampe godt av seg. Kok opp fløte og smør. Mos poteter sammen med fløte og smør til det blir en jevn krem. Smak så til med salt og pepper.


RØDVINSAUS

Fiks ferdig saus fra Slakt - skal kun varmes opp og evt smakes til med sitron, salt og pepper etter behov.


Forslag til dandering av hovedrett:
Legg en skje med potetkrem oppe til høyre og bruk en spiseskje til å trykke den den i midten og dra den ned mot venstre hjørne. Ekstra potetkrem kan serveres i en liten skål aparte. Legg vaktelen HEL i midten og dander med rosenkålen og dens blader rundt. Rødvinsaus sirkles rundt det hele til sist.

Anbefalte viner

No items found.

5) OST 6) MULTE

Med i pakken

OST

Comte

Kubbeost

Langres

Eplegele

Rugknäkke

MULTER

Beger med multe

0,5 dl  appelsin juice

1 ss sukker

SABAYONNE

2 eggeplomme


Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

0,75 ss sitronsaft

IKKE MED

SABAYONNE

2 ss sukker

0,25 dl hvitvin

5. RETT - OST

LANGRES

Fra Champagne-Ardenne i Frankrike. Langres lages på upasteurisert kumelk. En liten sylinderformet vasket ost med fin orange farge på yttersiden og hvit inni. Osten er vasket med lokal vin og derav farge og karakter. Langres lagres i ca 15 dager og opp til 5-6 uker. Den har en rund og balansert smak av salt, sødme og syrlighet, med en fin valnøttaroma. Osten har kremet konsistens. Fikk AOC-status i 1991.

En litt mer rustikk måte å servere Langres er å helle Champagne I skålen på osten og la det trekke inn i osten – ren nytelse!


KUBBEOST fra RUESLÅTTEN

En eventyrlig god kremet og mild ost med hvit skimmel skorpe.

Kubbeost ble for første gang lansert i 2013, den gang med kumelk. Senere ble det også tatt i bruk geitemelk. Kubbeosten blir ikke lagret i former, men rullet ut for hånd. Og for å produsere en kubbeost på 200g trenger man 1,2 liter med førsteklasses stølsmelk. På vinteren lages denne kun på kumelk.


COMTE
Comté er en fastost fra de østlige Jura-fjellene i Franche-Comté, og er en av Frankrikes mest solgte oster. Det er en ost med lange tradisjoner i Frankrike, og kan spores helt tilbake til 1200-tallet. Det går med 530 liter melk – 30 kuers dagsproduksjon – til å lage én Comté-ost som veier 45 kg. Den finnes i mange utgaver og mange lagringsnivåer, men lages på upasteurisert kumelk fra i all hovedsak Montbéliarde-kyr, samt et fåtall kyr av rasen Fransk Simmental. Det er en ost med fantastisk fylde og sødme, innslag av smør, blomster og hasselnøtter. Skorpen er kittmodnet, hard og gulbrun, mens selve osten er blekgul og fast. Under modningen blir osten regelmessig snudd og vasket med mild saltlake.

Forslag til dandering av ost:
Sett alt på bordet på fjøler og eller i skåler og la gjestene forsyne seg selv. Nyt deilige oster med et godt glass bobler eller annet.

6. RETT - MULTE SABAYONNE

MULTER

Multene skal varmes på lav temperatur med 1 ss sukker og 0,5 dl appelsinjuice i 5 min.

Sil av sjyen over i en liten kasserolle som dere kan gi ett oppkok i 3-5 minutter på middels høy varme. Multene vendes i reduksjonen før de danderes i en skål eller på en liten flat desserttallerken - klar for sabayonnen.


SABAYONNE

Visp ingrediensene sammen i en bolle. Sett bollen over vannbad og pisk til eggedosisen tykner. Fordel sabayonnesausen over multene og server.

Anbefalte viner

No items found.