Fredagspakken

22.4.2022

LØYROM

SVIN fra Slakt

ARME RIDDERE

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.  

Forslag til kjøreplan:

Denne uken er det greit å starte med 1) vaniljekrem til desserten 2) Deretter kan forberedelser til hovedretten starte;  3) steking av kjøtt, kutting av grønnsaker og første steg på risottoen. 4) SÅ - start med førsterett; 4) ferdigstill, dander og server. 5) Ferdigstill hovedrett, server og til sist server dessert.

Lykke til!

LØYROM

Blinis, crème fraise

Med i pakken

LØYROM

blinis, 3 per person

løyrom

delikatesseløk

creme fraiche

kjørvel

IKKE MED

aluminiumsfolie

LØYROM

Pakk blinis i aluminiumsfolie. Ovnen varmes til 160 grader - legg inn blinis og varm de i ca. tre minutter.

Delikatesseløken finkuttes. Creme fraiche piskes lett opp, slik at den blir luftig.

Forslag til dandering:
Blinis legges utover et serveringsfat, tallerken eller skjærefjøl. Lag en “knell” av creme fraiche og legg over hver blinis, deretter topp med en ts med løyrom, finhakket delikatesseløk og til sist pynt med litt kjørvel på toppen. Voila! Forretten er klar til servering.

Slik legger man opp en ”knell”:
Bruk to spiseskjeer. Ta godt av creme fraiche med den ene skjeen, så tar du den andre skjeen og vender disse mot hverandre med den hule siden 5-6 ganger slik at du lager en fin avlang kule (kan være smart å ha en kopp med varmt vann til hjelp – dersom creme fraiche ikke glir lett av skjeen - kan det være smart å dyppe skjeene i vannet).

SVIN fra Slakt

Grønnsaker, risotto, rødvinssaus

Med i pakken

SVINENAKKE fra PRIMA JÆREN

ca 300 gr svinenakke

Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

smør til steking

urter og hvitløk

PØLSE fra SLAKT

Cumberland Pølse

Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

smør til steking

urter og hvitløk

GRØNNSAKER

asparges

vårløk

brokkolini

gressløk

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

sitronsaft

RISOTTO200 gr risotto


4 dl kyllingkraft


½ sjalottløk

50 gr parmesan (prøv å høvle av noen fine skiver til dandering)

Med i pakken og skal brukes flere steder:

sitronsaft av en halv sitron

1 ss smør


RØDVINSAUS

fiks ferdig saus fra SLAKT

IKKE MED

flaksalt, salt og pepper

RISOTTO


olivenolje

1,5 dl hvitvin


salt og pepper


SVINENAKKE fra PRIMA JÆREN

Svinenakken skal brunes i stekepannen – middels til høy varme. Godt med smør, urter og hvitløk i pannen. Når smøret er smeltet og bruset over - legges kjøttstykket i stekepannen - strø salt og kvern pepper over. Svinenakken skal ha en gyllen fin farge rundt det hele. Legg til sides og la kjøttet hvile i ca 10 min.

Legg svinenakken over i en ildfast form. Den er klar for å settes i ovnen. 150 grader på stekeovnen - 1-2 intervaller - 10 min i ovn - ut av ovn og hvile i 10 min. Kjøttet skal ha nå en kjernetemperatur på 65 grader.

Når det er ferdig i ovnen tar man kjøttet til sides og lar det hvile i 5 min før man skjærer det i fine skiver - ca 1 cm tykke (2-3 skiver pr pers) - flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.

PØLSE fra SLAKT

Pølsene skal brunes i stekepannen på middels til lav varme. Godt med smør, urter og hvitløk i pannen. Når smøret er smeltet og bruset over - skru ned temperaturen til middels til lav - deretter legges pølsene i stekepannen. Pølsene skal ha en gyllen fin farge rundt det hele. Legg til sides og la de hvile i ca 5 min.

Når det er ferdig tar man pølsene til sides og lar de hvile i 5 min før man skjærer det i fire deler - flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.

GRØNNSAKER

Kutt nederste del av stilken til asparges, skrell deretter nederst på stilken. Kok opp vann og blansjer grønnsakene 2-3 min,  ha dei deretter i kaldt vann slik at en stopper kokeprosessen. Tørkes lett på eit klede/papir. Blandes i en bolle med finhakket gressløk, sitronsaft, olivenolje, salt og pepper.

RISOTTO


Viktig: når man lager risotto kreves det kontinuerlig røring - altså; lager man risotto gjør man ikke noe annet - kun risotto!

På denne måten blir det bra risotto:

Finkutt sjalottløk - sjalottløk og risotto surres lett i panne med et par spiseskjeer med olje. Hell så over hvitvin - kok inn. Hell over halvparten av kraft - kok inn. Husk kontinuerlig røring.

Her kan det være naturlig å stoppe prosessen - da den siste biten av jobben med risottoen skjer veldig fort og når den er gjort er det klart for å servere hovedretten med det samme.

Videre:

Hell over resten av kraft og rør den inn sammen med høvlet/biter av parmesan og smør - kokes inn på svak varme (svakere varme enn prosessen over) - nå skjer ting fort - risottoen setter seg raskt - smak til med salt og pepper - viktig at risottoen ikke går for langt (dvs at den ikke blir overkokt - det skal være litt motstand igjen i risen).

Når risottoen er ferdig - skal den være litt væskete og ikke innkokt som risengrøt - om det skulle skje så rør inn litt vann for å oppnå riktig konsistens igjen.

RØDVINSAUS

Her har Slakt laget ferdig rødvinsaus til dere. Varm opp og klar til servering.

Oppskriften er som følger under til senere bruk

3 dl oksekraft - reduseres til halvparten

finkuttet sjalottløk

1 ss smør

1 ½ dl rødvin

2 ss rødvinseddik

Salt og nykvernet sort pepper

Finhakk sjalottløk og fres det i smør på medium varme. Tilsett rødvin, rødvinseddik og la det koke inn til ca 4 ss gjenstår. Tilsett oksekraft og kok inn til ca halvparten. Smak til med salt og pepper.

Forslag til dandering av hovedrett:

En god skje med grønnsaker midt på tallerken og fine skiver av svinenakken over i en liten vifteform. Skje med risotto opp til høyre og pølse under. Sirkle saus rundt på tallerken.

ARME RIDDERE

Eple, mascarpone

Med i pakken

"ARME RIDDERE"

1 stykke panettone

1 egg

1 ss brunt sukker

½ dl fløte

Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

smør, her 1 ss

EPLE

eplekompott

VANILJE- og MASCARPONEKREM

beger med mascarpone - ca 1 ss

fløte 2,30 dl

vaniljestang

eggeplommer 2 stk

IKKE MED

VANILJE- og MASCARPONEKREM

sukker 50g

maizena 20g

"ARME RIDDERE"

Skjær 6 fine skiver av pannetonen - pisk sammen egg, sukker og fløte - skru på stekepannen - middels varme - ha i en ss smør - dypp hver skive i blandingen - stekes gylne på hver side - kan suppleres med 1 ss smør i pannen underveis om ønskelig.

EPLE

Fiks ferdig.  

VANILJE- og MASCARPONEKREM

Pisk sammen eggeplommer maizena og sukker i en bolle. Hell fløten i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også den hele stangen) Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg. Bør avkjøles hurtig.

Ha tilbake litt kald fløte – dersom den skulle skille seg gjelder det å røre raskt inn litt kald fløte.

¼ av ferdig vaniljekrem og mascarpone vendes sammen til en deilig vanilje- og ostekrem. Serveres ved siden av de lune arme riddere.

Resten av vaniljekremen kan oppbevares i kjøleskapet og kan brukes til søndag desserten eller om du har planer om å lage boller m vaniljekrem i løpet av helgen ;-) (holder seg ca i en uke)

Forslag til dandering av dessert

Panettone midt på tallerken - fin skje med krem over - skje med eple på toppen