Fredagspakken

3.4.2021

BLINIS

ENTRECÔTE av OKSE

SJOKOLADE

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig. Under følger vårt forslag til kjøreplan:


Denne uken er det greit å starte med desserten. Hovedretten kan forberedes med steking av kjøtt. Potetene gjøres klart og settes i ovnen. Grønnsakene forberedes og gjøres klare. Sausen  gjøres  a la minute. Forretten er enkel å ferdigstille til sist og rett før servering. Lykke til med fredagspakken!

BLINIS

Løyrom, crème fraise

Med i pakken

blinis, 4 per person

løyrom

delikatesseløk

cremefraiche

kjørvel

IKKE MED

aluminiumsfolie

BLINIS

Pakk blinis i aluminiumsfolie. Ovnen varmes til 160 grader - legg inn blinis og varm de i ca. tre minutter.

Delikatesseløken finkuttes. Creme fraiche piskes lett opp, slik at den blir luftig.

Forslag til dandering:
Blinis legges utover et serveringsfat, tallerken eller skjærefjøl. Lag en “knell” av creme fraiche og legg over hver blinis, deretter topp med en ts med løyrom, finhakket delikatesseløk og til sist pynt med litt kjørvel på toppen. Voila! Forretten er klar til servering.


Slik legger man opp en ”knell”:
Bruk to spiseskjeer. Ta godt av creme fraiche med den ene skjeen, så tar du den andre skjeen og vender disse mot hverandre med den hule siden 5-6 ganger slik at du lager en fin avlang kule (kan være smart å ha en kopp med varmt vann til hjelp – dersom creme fraiche ikke glir lett av skjeen - kan det være smart å dyppe skjeene i vannet).

ENTRECÔTE av OKSE

Tomat, potet, bearnaise

Med i pakken

ENTRECÔTE AV OKSE

1 stk entrecote

urter

hvitløk

TOMATER fra HANASAND

tomater

ASPARGESBØNNER

aspargesbønner

OVNSBAKTE POTETER

ca 400 g poteter

urter

sjalottløk

BEARNAISE

estragon

sjalottløk

egg

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

sitron

IKKE MED

olivenolje

salt, flaksalt og kvernet pepper

2-3 dl hvitvin

2 ss hvitvinseddik

salt, pepper

ENTRECÔTE AV OKSE

Steking av kjøttet:

Gni kjøttstykket godt inn med salt og kvernet pepper. Stykket med entrecôte skal brunes i en varm stekepanne med godt smør, urter og hvitløk. Vend fileten rundt slik at den får en fin og gylden farge over det hele. Dette tar 3-5 min. Legg fileten over i en ildfast form. Den er da klar for å settes i ovnen, men la den hvile minst 10 min først. Intervaller i ovnen: 150 grader på stekeovnen a 3 intervaller med 10 min i ovn for så å ta ut av ovnen og hvile i 10 min  gjenta tre ganger og siste gang den kommer fra ovnen skal den hvile i 5 min får du skjærer den opp. Pass på kjernetemperatur her og maks 55 grader kjernetemperatur.


Oppskjæring av kjøttet:

Skjær kjøttet i fine stykker litt på skrått før du skal da ha et godt kjøttstykke pr person. Flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.TOMATER fra HANASAND

Legg de hele i ildfast form. Hell over litt olivenolje og knus godt med flaksalt og kvern litt pepper over. Sett dem i ovnen med kjøttet i ca. 10 min.ASPARGESBØNNER

Kok dem i lettsaltet vann i 2–3 minutter - hell av vann og vend bønnene i en ss med smør. Tilbered bønnene rett før bruk.OVNSBAKTE POTETER

Vask potetene godt og del de i båter - vask de så en gang til. Rist vann godt av potetbåtene og legg de over i en langpanne. Dryss over godt med flaksalt, pepper, sjalottløk (finkuttet i strimler), olivenolje  og urter - vend det hele godt rundt. Stek potetene på 225 °C i 20-30 minutter - eller start med de i ovnen på 225.°C i 10 for så å la de stå i ovnen når man kjører intervaller på kjøttet på 15 °C. Bruk en spiss kniv for å se om potetene er møre. Bruk gjerne varmluft de siste 5 minuttene. Da får potetene litt sprø¸ og gyllen skorpe. PS man skal ikke undervurdere mengde olje, salt, pepper og urter ovnsbakte poteter liker - vær raus!BEARNAISE

Her er trikset å ikke la sausen skille seg, men klare å få til en syrefrisk og tykk saus. Les gjennom oppskriften før du begynner.


Reduksjon:

  • 1 estragon
  • 1/2 liten sjalottløk
  • 5 pepperkorn
  • 1/2 ss hvitvinseddik
  • 1/2 dl hvitvin
  • 1/4 dl vann


Klaret smør:

  • 150 g smør


Montering av sausen:

  • 2 eggeplommer
  • salt
  • sitron


Først reduksjonen:

Snitt løken og ha i en kjele sammen med stilker av estragon (ikke bladene), hel pepper, eddik og vann. Kok opp og reduser forsiktig. Når det er 1-2 ss væske igjen så tar du reduksjonen av varmen og siler den.


Klaret smør:

Smelt alt smøret til det begynner å boble. Hell det smeltede smøret i en beholder. La det stå i 10 min. Nå vil fettet legge seg på toppen og melkestoffene i bunnen. Hell forsiktig av fettet uten å få med melkestoffene. Voilá  - klaret smør!


SÅ:

Pisk eggeplommene og reduksjonen i en kjele over vannbad til en temmelig stiv eggedosis. Spe deretter med det klarede smøret i en tynn stråle. Pass på at smøret ikke er for varmt, det skal holde samme temperatur som eggedosisen. Fortsett å spe. Om bearnaisen blir veldig tykk kan du ha i litt vann for å tynne den ut. Spe i alt smøret. Tilsett estragon, smak til med salt og sitronsaft og hold sausen i lunt vannbad. Vannbadet bør ikke koke, da blir det for varmt. Ved for høy temperatur kan sausen skille seg.

Triks om sausen skiller seg:

Om man passer godt på at ingredienser har lik temperatur ved montering (blanding) og man ikke har for høy temperatur så skal dette gå helt fint, men om det ikke går fint og du oppdager raskt at sausen skiller seg - kan man prøve å redde den med et par dråper kaldt vann og heftig pisken samtidig. Om ikke det funker så må man starte forfra igjen.


Forslag til dandering av hovedrett:

Legg entrecôten på venstre side - dander aspargesbønner og tomater om en an på høyre side i en halvmåne. Hell så bearnaise over kjøttets høyreside. Server potetene i skål på bordet slik at gjestene kan forsyne seg selv sammen med det ekstra bearnaise(det som er tilbake etter dandering av tallerken).

SJOKOLADE

Appelsin og krydder

Med i pakken

75 g fløyte

75 g sjokolade

25 g smør

1 appelsin

krydderblanding

IKKE MED

2 ss sukker til appelsinsaus

SJOKOLADE

Start med å hakke opp sjokoladen i mindre biter. Fløten kokes lett opp. Den varme fløten helles over sjokoladen. Rør sjokoladeblandingen glatt.

Om det skulle være vanskelig å få løst opp sjokoladen kan den haes over et vannbad for å få litt varme i blandingen. når den er blandet tilsettes smør og røres inn. Gjerne romtemperert.

Fordeles i to serveringsskåler. Settes kaldt for å få den til å stivne.


APPELSINSALAT

Appelsinen skjæres ren for skall - få alt det hvite bort. Hold appelsinen i hånden over ei panne når du jobber videre - dette for å ta vare på saften. Skjær ut fine fileter mellom hver appelsinbåt.

Når alle er tatt ut, ha de i en skål ved siden av. Resten av appelsinen presser en saften ut av og i pannen. Tilsetter krydderblanding og 2 ss sukker i appelsinjuicen. Kok dette opp og la det redusere seg slik at du får en tykkere konsistens. Siles til sist over appelsinfiletene.


Denne salaten danderes over Sjokoladeganache ved servering. Nytes!