Fredagspakken

8.10.2021

BLÅSKJELL

LAM YTREFILET fra HAUGEN

ST MARCELLIN

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

Denne uken er det fint å starte prosessen med ratatouille og potetmash. Deretter starter man på forretten og ferdigstiller etterhvert som man skal servere og spiser måltidet. Nyt kvelden!

BLÅSKJELL

Spicy

Med i pakken

BLÅSKJELL

ca 500 gr blåskjell

1 sjalottløk

1/4 fennikel

1  tomat

1 fedd hvitløk

1 liten chilli

1 ts finkuttet ingefær

1-2 ss finkuttet koriander

1-2 ss finkuttet basilikum

lime

Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

smør

IKKE MED

2-3 dl hvitvin

flaksalt og pepper

Vask blåskjellene godt og ta bort de som er knust og de som ikke er levende. Om de er levende eller ei, merker man om de reagerer eller ei - det vil si om blåskjellet ikke lukker seg når man klemmer på det så er det dødt og skal kastes.

Kutt løk og fennikel i tynne skiver, tomat i fire, ingefær, hvitløk og chilli i små biter. Ha 1 ss smør i en stor gryte - deretter ingefær, hvitløk og chilli først - vend rundt. Tilsett så løk og fennikel - vend rundt. Videre; tomatene. Hell over 2-3 dl hvitvin - reduser til ca halvparten. Ha over blåskjellene og legg lokk på - de skal nå dampe på middels varme - når de begynner å åpne seg kan man ta av lokket og vend de godt rundt i saus og grønnsaker. Smak til med flaksalt og pepper, skvis en lime over og til sist ha over finkuttet koriander og basilikum.

Server i gryte på bordet og la gjestene forsyne seg selv. Surdeigsbrød kan med fordel varmes lett i ovnen før servering. Chilimajo på bordet som kan smøres på brødet.

LAM YTREFILET fra HAUGEN

Ratatouille, potetmash

Med i pakken

YTREFILET AV LAM

ytrefilet

urter, hvitløk og smør til steking


Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

RATATOUILLE

squash - i fine skiver

aubergine, i fine skiver

tomat i fine skiver

paprika

rødløk, i fine skiver

1-2 fedd hvitløk i fine fedd

½  boks hakkede tomater

timian

basilikum

olivenolje

POTET MASH

600 g poteter

1-2 dl kremfløte

25 g usaltet smør

IKKE MED

salt, flaksalt og pepper

YTREFILET AV LAM

YTREFILETEN KAN KUTTES I PORSJONS-STYKKER - PORSJONER OPP CA KVADRATISKE STYKKER - ETT ELLER TO STYKKER PR PERSON.


Steking av ytrefilet:

Stykkene med filet skal brunes i en varm stekepanne med godt smør, urter og hvitløk. Vend filetene rundt slik at de får en fin og gylden farge over det hele. Dette tar 2-4 min. Legg stykkene over i en ildfast form. Den er da klar for å settes i ovnen, men la de hvile minst 10 min først. Intervaller i ovnen: 160 grader på stekeovnen – 2 intervaller med; 5 min i ovn, ut av ovn og hvile i 5 min  – siste gang den kommer fra ovnen skal den hvile i 5 min før servering. Pass på kjernetemperatur her – maks 55 grader kjernetemperatur. Kjøttstykkene serveres hele - kvern pepper og knus godt med flaksalt over.

Husk å sette salt og pepper på bordet slik at gjesten kan krydre kjøttet litt selv.


RATATOUILLE

Hell ½ boks tomater i en ildfast form (ca 15*15) og krydre med salt og pepper og en knivspiss timian.

Skjær grønnsakene i tynne skiver. Tomatene kan gjerne skjæres ekstra tynne. Sett grønnsakene stående i formen (lagvis) etter hverandre.

Har du grønnsaker til overs etter å ha fylt formen kan du dytte resten innimellom. Dette skal se litt rustikk ut.

Det gjør ingenting om det er forskjell på størrelsen på grønnsakene, de faller noe sammen under steking.

Hell olivenolje over grønnsakene, kvern godt med salt og pepper over det hele og sett formen i ovnen. Stek i 30-45 minutter på 200 grader eller til grønnsakene er møre og har fått litt farge (dere må gjerne skru ned temperaturen og evt bruke lenger tid i ovnen - slik at dere kan ha grønnsakene i ovnene samtidig som dere kjører intervaller på kjøttet).

Til sist - før servering: Kvern ekstra salt og pepper over det hele og strø finkuttet basilikum over.

POTET MASH

Skrell og kok potetene møre i usaltet vann, hell av vannet og la dem dampe godt av seg.

Kok opp fløte og smør. Mos poteter sammen med fløte og smør til det blir en jevn krem.

Smak så til med salt og pepper.


Forslag til dandering av hovedrett:

Prøv å skjære et kvadratisk eller lignende stykke av ratatouillen og legg det opp til høyre på tallerken med en stekespade. En skje med mast ned til høyre på tallerken. Kjøttstykkene legges midt på tallerken - saus litt juice fra ratatouillen rundt på tallerken.  

ST MARCELLIN

Traktkantareller

Med i pakken

ST. MARCELIN

TRAKTKANTARELLER

1 stk St Marcelin

traktkantareller

honning

rugknakk


Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

IKKE MED

salt og pepper

OST OG SOPP

Pakk med fordel ut St. Marcelin og legg den på en skjærefjøl som er ønskelig å servere den på før dere steker kantarellene.


Traktkantareller:

Børstes fint og den nederste 0,5 cm delen av stilken kuttes av. Godt med smør i pannen og la det bruse over før hele fine traktkantareller haes i. Videre; salt og kvernet pepper over - vendes godt rundt i smøret for smak og gyllen farge - tar kun få minutter - viktig at soppen ikke faller helt sammen, men beholder litt motstand. Fiks ferdig og klar for servering.


Server alt på bordet slik at gjestene kan forsyne seg selv - nydelig smaker sammen av rugknakk, ost, litt honning og sopp!


ST MARCELLIN

Saint Marcellin var geitost opprinnelig, men i dag blir den som regel laget på kumelk; pasteurisert eller upasteurisert. Vår variant er alltid på upasteurisert kumelk.

Grunnen til dette skiftet, fra geitemelk til kumelk, er at det er kort melkesesong for geitene i Dauphiné-området (Rhone-Alpene), som denne kommer fra.

En liten rund ost som har en tendens til å løpe/renne litt og derfor ingen grunn til temperering. Smaker himmelsk godt! Lett syrlig og med nøttete smak.