Fredagspakken

16.6.2023

Blåskjell

Svinenakke fra Haugen Gardsmat

Fersken

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med, etc. for at servering av menyen skal fungere best mulig. Oppskriften er pr. 2 personer.

Forslag til kjøreplan:

Om dere skal grille kan det være greit og tenne opp grillen.

Denne uken er det fint å starte med 1) forberedelse av forrett; kutting av grønnsaker og vasking og sjekking av blåskjellene. Deretter hovedretten; 2) steking av kjøtt (om dere ikke skal grille), fikse grønnsaker og poteter slik at dere kun trenger å varme komponentene på hovedretten raskt opp rett før servering. Så, 3) starter dere forfra med å ferdigstille og servere forrett. Og hovedrett det samme. Til sist desserten som kun skal danderes på tallerken. Lykke til!

Blåskjell

Aioli, surdeigsbaguette

Med i pakken

BLÅSKJELL

ca 500 gr blåskjell

1 sjalottløk

1/4 fennikel

1  tomat

1 fedd hvitløk

1 ts finkuttet ingefær

1-2 ss finkuttet koriander

1-2 ss finkuttet basilikum

Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

smør

sitron

1 liten chilli ( litt skal brukes på hovedretten også)

IKKE MED

2-3 dl hvitvin

BLÅSKJELL

Vask blåskjellene godt og ta bort de som er knust og de som ikke er levende. Om de er levende eller ei, merker man om de reagerer eller ei - det vil si om blåskjellet ikke lukker seg når man klemmer på det så er det dødt og skal kastes.

Kutt løk i tynne skiver, tomat i fire, ingefær, hvitløk og chili i små biter. Ha 1 ss smør i en stor gryte - deretter ingefær, hvitløk og chili først - vend rundt. Tilsett så løk  - vend rundt. Videre; tomatene. Hell over 2-3 dl hvitvin - reduserer til ca halvparten. Ha over blåskjellene og legg lokk på - de skal nå dampe på middels varme - når de begynner å åpne seg kan man ta av lokket og vend de godt rundt i saus og grønnsaker. Smak til med flaksalt og pepper, skvis en sitron over og til sist ha over finkuttet koriander og basilikum.

Server i gryte på bordet og la gjestene forsyne seg selv. Surdeigsbrød kan med fordel varmes lett i ovnen før servering. Aioli på bordet som kan smøres på brødet.

Svinenakke fra Haugen Gardsmat

Fennikel, sommerkål, potetsalat, Cafe de Paris smør

Med i pakken

SVINENAKKE fra HAUGEN GARDSMAT

350 - 400 gr svinenakke

urter og hvitløk

Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

smør til steking

GRØNT

fennikel

sommerkål

POTETSALAT

ca 400 g poteter

gressløk

sjalottløk

selleristang

vårløk

Creme Fraiche

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

sitron

Cafe de Paris

IKKE MED

flaksalt, salt og pepper

hot saus

SVINENAKKE fra HAUGEN GARDSMAT

Svinenakken skal brunes i stekepannen på middels til høy varme.

Først; godt med smør, urter og hvitløk i pannen. Når smøret er smeltet og bruset over - legges kjøttstykket i stekepannen. Svinenakken skal ha en gyllen fin farge rundt det hele. Legg til sides og la kjøttet hvile i ca 5 min.

Legg svinenakken over i en ildfast form. Skal så i ovnen i ca 1 time på 160 grader – kjøttet skal ha en kjernetemperatur på 60 grader når det er ferdig.

Når det er ferdig i ovnen tar man kjøttet til sides og lar det hvile i 5 min før man skjærer det i fine skiver - ca 1 cm tykke (2-3 skiver pr pers) - flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.

Grilling av kjøttet:
Salt og kvern pepper på kjøttstykkene før de skal på grillen. Grill rundt på høy varme i ca. 5 min og la dem hvile i ca. 5 min på indirekte varme. Gjenta dette en gang til, rett før dere serverer. Sett gjerne lokket på grillen innimellom om dere ønsker å oppnå litt røyke-smak på kjøttet.

FENNIKEL

Kutt fennikel i skiver slik at stilken holder den sammen. Stekes i pannen med smør.

FENNIKEL PÅ GRILL

Kutt fennikel i skiver slik at stilken holder den sammen. Saltes og peppres når den er ferdig grillet. Ta gjerne litt god olivenolje over ved servering.

SOMMERKÅL
Kutt kålen i grove biter og blancher( kok) i salt vann i ca 30 sekunder. Sil av og varm opp med smør, salt og pepper når dere er klar til å servere fisken.

SOMMERKÅL PÅ GRILLEN:

¼ stykke nykål er med i pakken. Denne kan grilles som den er på grillen, eller evt deles i to.

Bevar stilken med slik at den holder seg sammen - vendes litt rundt slik at man får grill farge på kålen over hele stykket -  grilles ca. i fem minutter på den varme delen av grillen, og her gjerne med lokket på. Pass på at den vendes slik at alle tre sider blir grillet.

POTETSALAT

Skrell potetene, kutt dem i jevnstore terninger og skyll dem godt.  Kok potetene i godt saltet vann, til de er akkurat kokt (må ikke kokes for lenge da man ønsker at de skal ha en konsistens og ikke falle sammen i potetsalaten). Skyll dem og la de avkjøle litt (kan med fordel være lunk i når de andre ingrediensene blandes sammen med potetene).  

Skjær vårløk, gressløk, løk og selleristang i strimler og ha de over potetene. Tilsett creme fraiche og vend det hele forsiktig sammen. Smak til med sitron, salt og rikelig med nykvernet sort pepper - gjerne noen dråper hot saus om du har. Rett før servering gir du salaten et dryss med friske urter.

CAFE DE PARIS SMØR

Ferdig smør. Smøret inneholder: smør, sjalottløk, hvitløk, timian, bladpersille, rosmarin, worchestershiresaus, dijonsennep, sitron og hvitvinseddik. Tynne skiver dir på og over kjøttet på tallerken.

Forslag til dandering av hovedrett:

Potetsalat serveres i skål på bordet. Svinenakke skjæres på skrått  og grillet grønnsaker legges alt på et serveringsfat, slik at gjestene kan forsyne seg. Smør ved siden.

Fersken

Mascarpone, biscotti

Med i pakken

aprikos

mascarponekrem

biscotti

IKKE MED

APRIKOS

Forslag til dandering av dessert:

Aprikosen er ferdig hermetisert, kremen er en deilig mascarponekrem og biscotti. Legges på tallerken i den rekkefølgen og lagvis - nytes.