BLÅSKJELL
ca 500 gr blåskjell
1 sjalottløk
1/4 fennikel
1 tomat
1 fedd hvitløk
1 ts finkuttet ingefær
1-2 ss finkuttet koriander
1-2 ss finkuttet basilikum
sitron
Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:
smør
1 liten chilli ( litt skal brukes på hovedretten også)
2-3 dl hvitvin
BLÅSKJELL
Vask blåskjellene godt og ta bort de som er knust og de som ikke er levende. Om de er levende eller ei, merker dere om de reagerer eller ei - det vil si om blåskjellet ikke lukker seg når dere klemmer på det så er det dødt og skal kastes.
Kutt løk og fennikel i tynne skiver, tomat i fire, ingefær, hvitløk og chili i små biter. Ha 1 ss smør i en stor gryte - deretter ingefær, hvitløk og chili først - vend rundt. Tilsett så løk og fennikel - vend rundt. Videre; tomatene. Hell over 2-3 dl hvitvin - reduserer til ca halvparten. Ha over blåskjellene og legg lokk på - de skal nå dampe på middels varme - når de begynner å åpne seg kan man ta av lokket og vend de godt rundt i saus og grønnsaker. Smak til med flaksalt og pepper, skvis en lime over og til sist ha over finkuttet koriander og basilikum.
Server i gryte på bordet og la gjestene forsyne seg selv. Surdeigsbrød kan med fordel varmes lett i ovnen før servering. Aioli på bordet som kan smøres på brødet.
SVINENAKKE fra HAUGEN GARDSMAT
350 - 400 gr svinenakke
urter og hvitløk
smør til steking
GLASERTE GRØNNSAKER
gulrot
sellerirot
pastinakk
selleristang
delikatesseløk
urter
2 ss smør
POTET MASH
300 g poteter
25 g usaltet smør
0,5 dl kremfløte
GRØNN PEPPERSAUS
3 dl oksekraft - reduseres til halvparten
2 ss finkuttet sjalottøløk
1-2 ts grønnpepper (syltet type) grov hakket
smør
0,5 dl kremfløte
Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:
1 ts finhakket rød mild chilli
1/4 ss honning
melk 0,5 dl
½ dl tørr hvitvin
flaksalt, salt og pepper
SVINENAKKE fra HAUGEN GARDSMAT
Svinenakken skal brunes i stekepannen på middels til høy varme.
Først; godt med smør, urter og hvitløk i pannen. Når smøret er smeltet og bruset over - legges kjøttstykket i stekepannen. Svinenakken skal ha en gyllen fin farge rundt det hele. Legg til sides og la kjøttet hvile i ca 5 min.
Legg svinenakken over i en ildfast form. Skal så i ovnen i ca 1 time på 160 grader – kjøttet skal ha en kjernetemperatur på 60 grader når det er ferdig.
Når det er ferdig i ovnen tar man kjøttet til sides og lar det hvile i 5 min før man skjærer det i fine skiver - ca 1 cm tykke (2-3 skiver pr pers) - flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.
GLASERTE GRØNNSAKER
Vask, skrell og kutt grønnsakene i små terninger/biter - gjerne med forskjellig form;
gulrot og pastinakk skrelles og kuttes i terninger, sellerirot skrelles og kuttes i terninger, selleristang skylles og kuttes i skiver, løk skrelles og kuttes i skiver.
Ha litt smør i pannen og sauter grønnsakene lett - ca 10 min på middels varme - deretter vendes med 2 ss smør og honning - godt med salt og pepper til sist.
Finkutt urtene og strø over sammen med salt og pepper og olivenolje – bland godt rundt.
POTET MASH
Skrell og kok potetene møre i usaltet vann, hell av vannet og la dem dampe godt av seg.
Kok opp fløte, melk og smør. Mos poteter sammen med fløte og smør til det blir en jevn krem.
Smak så til med salt og pepper.
GRØNN PEPPERSAUS
2 ss finkuttet sjalottløk, 1-2 ts grønn pepper grovt hakket og 1 ts finhakket rød mild chili freses sammen i ca 1 ts smør på medium varme, ikke bli brunt. Tilsett så ½ dl tørr hvitvin og kok inn til det er nesten helt tørt.
Reduser oksekraften (3 dl til ca halv mengde; 1,5 dl) - tilsettes basen til sausen - kok opp. Tilsett så 0,5 dl fløte, kok opp og rør godt sammen. Smakes til med salt og pepper. Ønskes det mer peppersmak så kan man tilsette mer hakket grønn pepper.
Forslag til dandering av hovedrett:
En god skje med grønnsaker midt på tallerken og fine skiver av svinenakke over i en liten vifteform. Skje med potetkrem opp til høyre og saus peppersaus rundt på tallerken.
"ARME RIDDERE"
1 stykke panettone
1 egg
1 ss brunt sukker
½ dl fløte
Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:
smør, her 1 ss
MASCARPONEKREM
beger med mascarponekrem, ferdig smakt til
STIKKELSBÆR
stikkelsbærsyltetøy
"ARME RIDDERE"
Skjær fine skiver av pannetonen - pisk sammen egg, sukker og fløte - skru på stekepannen - middels varme - ha i en ss smør - dypp hver skive i blandingen - stekes gylne på hver side - kan suppleres med 1 ss smør i pannen underveis om ønskelig.
STIKKELSBÆR
Fiks ferdig.
MASCARPONEKREM
Fiks ferdig.
Forslag til dandering av dessert:
Panettone midt på tallerken - fin skje med krem over - skje med stikkelsbær på toppen.