Fredagspakken

21.4.2023

Blåskjell

Svinenakke fra Haugen gardsmat

Arme riddere

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med, etc. for at servering av menyen skal fungere best mulig. Oppskriften er pr. 2 personer.

Forslag til kjøreplan:

Denne uken er det greit å starte med 1)forberedelse av forrett, kutting av grønnsaker og vaske blåskjell. Deretter kan forberedelsene til hovedretten starte. Som; 2) steking av kjøtt, kutting av grønnsaker og potetmash. 3) Sausen kan ferdigstilles à la minute og kan ferdigstilles før dere starter på forretten slik at dere kun trenger å varme komponentene på hovedretten raskt opp før servering. SÅ, kan dere ta fatt på førsten; 4) forretten kuttes, forberedes og serveres.

Lykke til!

Blåskjell

Aioli, surdeigsbaguette

Med i pakken

BLÅSKJELL

ca 500 gr blåskjell

1 sjalottløk

1/4 fennikel

1  tomat

1 fedd hvitløk

1 ts finkuttet ingefær

1-2 ss finkuttet koriander

1-2 ss finkuttet basilikum

sitron

Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

smør

1 liten chilli ( litt skal brukes på hovedretten også)

IKKE MED

2-3 dl hvitvin

BLÅSKJELL

Vask blåskjellene godt og ta bort de som er knust og de som ikke er levende. Om de er levende eller ei, merker dere om de reagerer eller ei - det vil si om blåskjellet ikke lukker seg når dere klemmer på det så er det dødt og skal kastes.

Kutt løk og fennikel i tynne skiver, tomat i fire, ingefær, hvitløk og chili i små biter. Ha 1 ss smør i en stor gryte - deretter ingefær, hvitløk og chili først - vend rundt. Tilsett så løk og fennikel - vend rundt. Videre; tomatene. Hell over 2-3 dl hvitvin - reduserer til ca halvparten. Ha over blåskjellene og legg lokk på - de skal nå dampe på middels varme - når de begynner å åpne seg kan man ta av lokket og vend de godt rundt i saus og grønnsaker. Smak til med flaksalt og pepper, skvis en lime over og til sist ha over finkuttet koriander og basilikum.

Server i gryte på bordet og la gjestene forsyne seg selv. Surdeigsbrød kan med fordel varmes lett i ovnen før servering. Aioli på bordet som kan smøres på brødet.

Svinenakke fra Haugen gardsmat

Glaserte grønnsaker, potetmash, grøn peppersaus

Med i pakken

SVINENAKKE fra HAUGEN GARDSMAT

350 - 400 gr svinenakke

urter og hvitløk

smør til steking

GLASERTE GRØNNSAKER

gulrot

sellerirot

pastinakk

selleristang

delikatesseløk

urter

2 ss smør

POTET MASH

300 g poteter

25 g usaltet smør

0,5 dl kremfløte

GRØNN PEPPERSAUS

3 dl oksekraft - reduseres til halvparten

2 ss finkuttet sjalottøløk

1-2 ts grønnpepper (syltet type) grov hakket

smør

0,5 dl kremfløte

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

1 ts finhakket rød mild chilli

IKKE MED

1/4 ss honning

melk 0,5 dl

½ dl tørr hvitvin

flaksalt, salt og pepper

SVINENAKKE fra HAUGEN GARDSMAT

Svinenakken skal brunes i stekepannen på middels til høy varme.

Først; godt med smør, urter og hvitløk i pannen. Når smøret er smeltet og bruset over - legges kjøttstykket i stekepannen. Svinenakken skal ha en gyllen fin farge rundt det hele. Legg til sides og la kjøttet hvile i ca 5 min.

Legg svinenakken over i en ildfast form. Skal så i ovnen i ca 1 time på 160 grader – kjøttet skal ha en kjernetemperatur på 60 grader når det er ferdig.

Når det er ferdig i ovnen tar man kjøttet til sides og lar det hvile i 5 min før man skjærer det i fine skiver - ca 1 cm tykke (2-3 skiver pr pers) - flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.

GLASERTE GRØNNSAKER

Vask, skrell og kutt grønnsakene i små terninger/biter - gjerne med forskjellig form;

gulrot og pastinakk skrelles og kuttes i terninger, sellerirot skrelles og kuttes i terninger, selleristang skylles og kuttes i skiver, løk skrelles og kuttes i skiver.

Ha litt smør i pannen og sauter grønnsakene lett - ca 10 min på middels varme - deretter vendes med 2 ss smør og honning - godt med salt og pepper til sist.

Finkutt urtene og strø over sammen med salt og pepper og olivenolje – bland godt rundt.

POTET MASH

Skrell og kok potetene møre i usaltet vann, hell av vannet og la dem dampe godt av seg.

Kok opp fløte, melk og smør. Mos poteter sammen med fløte og smør til det blir en jevn krem.

Smak så til med salt og pepper.

GRØNN PEPPERSAUS

2 ss finkuttet sjalottløk, 1-2 ts grønn pepper grovt hakket og 1 ts finhakket rød mild chili freses sammen i ca 1 ts smør på medium varme, ikke bli brunt. Tilsett så ½ dl tørr hvitvin og kok inn til det er nesten helt tørt.

Reduser oksekraften (3 dl til ca halv mengde; 1,5 dl) - tilsettes basen til sausen - kok opp. Tilsett så 0,5 dl fløte, kok opp og rør godt sammen. Smakes til med salt og pepper. Ønskes det mer peppersmak så kan man tilsette mer hakket grønn pepper.  

Forslag til dandering av hovedrett:

En god skje med grønnsaker midt på tallerken og fine skiver av svinenakke over i en liten vifteform. Skje med potetkrem opp til høyre og saus peppersaus rundt på tallerken.

Arme riddere

Stikkelsbær, mascarpone

Med i pakken

"ARME RIDDERE"

1 stykke panettone

1 egg

1 ss brunt sukker

½ dl fløte

Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

smør, her 1 ss

MASCARPONEKREM

beger med mascarponekrem, ferdig smakt til

STIKKELSBÆR

stikkelsbærsyltetøy

IKKE MED

"ARME RIDDERE"

Skjær fine skiver av pannetonen - pisk sammen egg, sukker og fløte - skru på stekepannen - middels varme - ha i en ss smør - dypp hver skive i blandingen - stekes gylne på hver side - kan suppleres med 1 ss smør i pannen underveis om ønskelig.

STIKKELSBÆR

Fiks ferdig.  

MASCARPONEKREM

Fiks ferdig.  

Forslag til dandering av dessert:

Panettone midt på tallerken - fin skje med krem over - skje med stikkelsbær på toppen.