Fredagspakken

17.2.2023

BLÅSKJELL SPICY

ENTRECÔTE OKSE

OST; Castillon

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

Denne uken er det fint å starte prosessen med ovnsbakte poteter og basen til bearnaise først. Osten kan også med fordel gjøres klart slik at den er romtemperert når den serveres. Deretter starter man på forretten og ferdigstiller etterhvert som man skal servere og spise måltidet. Nyt kvelden!

BLÅSKJELL SPICY

Aioli, surdeigsbaguette

Med i pakken

BLÅSKJELL

ca 500 gr blåskjell

1 sjalottløk

1/4 fennikel

1  tomat

1 fedd hvitløk

1 liten chilli

1 ts finkuttet ingefær

1-2 ss finkuttet koriander

1-2 ss finkuttet basilikum

sitron

Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

smør

IKKE MED

2-3 dl hvitvin

BLÅSKJELL

Vask blåskjellene godt og ta bort de som er knust og de som ikke er levende. Om de er levende eller ei, merker man om de reagerer eller ikke - det vil si om blåskjellet ikke lukker seg når man klemmer på det så er det dødt og skal kastes.

Kutt løk og fennikel i tynne skiver, tomat i fire, ingefær, hvitløk og chilli i små biter. Ha 1 ss smør i en stor gryte - deretter ingefær, hvitløk og chilli først - vend rundt. Tilsett så løk og fennikel - vend rundt. Videre; tomatene. Hell over 2-3 dl hvitvin - reduser til ca halvparten. Ha over blåskjellene og legg lokk på - de skal nå dampe på middels varme - når de begynner å åpne seg kan man ta av lokket og vend de godt rundt i saus og grønnsaker. Smak til med flaksalt og pepper, skvis en lime over og til sist ha over finkuttet koriander og basilikum.

Server i gryte på bordet og la gjestene forsyne seg selv. Surdeigsbrød kan med fordel varmes lett i ovnen før servering. Aioli på bordet som kan smøres på brødet.

ENTRECÔTE OKSE

Tomat, aspargesbønner, bearnaise

Med i pakken

ENTRECÔTE AV OKSE

1 stk entrecote

urter

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

hvitløk

TOMATER

tomater

ASPARGESBØNNER

aspargesbønner

smør

OVNSBAKTE POTETER

ca 400 g poteter

urter

sjalottløk

BEARNAISE

estragon

sjalottløk

egg

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

sitron

IKKE MED

olivenolje

2-3 dl hvitvin

2 ss hvitvinseddik

flaksalt, salt, pepper

ENTRECÔTE AV OKSE

Steking av kjøttet:

Gni kjøttstykket godt inn med salt og kvernet pepper. Stykket med entrecôte skal brunes i en varm stekepanne med godt smør, urter og hvitløk. Vend fileten rundt slik at den får en fin og gylden farge over det hele. Dette tar 3-5 min. Legg kjøttet over i en ildfast form. Den er da klar for å settes i ovnen, men la den hvile minst 10 min først. Intervaller i ovnen: 150 grader på stekeovnen a 3 intervaller med 10 min i ovn for så å ta ut av ovnen og hvile i 10 min  gjenta tre ganger og siste gang den kommer fra ovnen skal den hvile i 5 min får du skjærer den opp. Pass på kjernetemperatur her og maks 55 grader kjernetemperatur.

Oppskjæring av kjøttet:

Skjær kjøttet i fine stykker litt på skrått før du skal da ha et godt kjøttstykke pr person. Flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.

TOMATER

Legg de hele i ildfast form. Hell over litt olivenolje og knus godt med flaksalt og kvern litt pepper over. Sett dem i ovnen med kjøttet i ca. 10 min.

ASPARGESBØNNER

Kok dem i lettsaltet vann i 2–3 minutter - hell av vann og vend bønnene i en ss med smør. Tilbered bønnene rett før bruk.

OVNSBAKTE POTETER

Vask potetene godt og del de i båter - vask de så en gang til. Rist vann godt av potetbåtene og legg de over i en langpanne. Dryss over godt med flaksalt, pepper, sjalottløk (finkuttet i strimler), olivenolje  og urter - vend det hele godt rundt. Stek potetene på 225 °C i 20-30 minutter - eller start med de i ovnen på 225.°C i 10 for så å la de stå i ovnen når man kjører intervaller på kjøttet på 15 °C. Bruk en spiss kniv for å se om potetene er møre. Bruk gjerne varmluft de siste 5 minuttene. Da får potetene litt sprø¸ og gyllen skorpe. PS man skal ikke undervurdere mengde olje, salt, pepper og urter ovnsbakte poteter liker - vær raus!

BEARNAISE

Her er trikset å ikke la sausen skille seg, men klare å få til en syrefrisk og tykk saus. Les gjennom oppskriften før du begynner.

Reduksjon:

1 estragon

1/2 liten sjalottløk

5 pepperkorn

1/2 ss hvitvinseddik

1/2 dl hvitvin

1/4 dl vann

Klaret smør:

150 g smør

Montering av sausen:

2 eggeplommer

salt

sitron

Først reduksjonen:

Snitt løken og ha i en kjele sammen med stilker av estragon (ikke bladene), hel pepper, eddik og vann. Kok opp og reduser forsiktig. Når det er 1-2 ss væske igjen så tar du reduksjonen av varmen og siler den.

Klaret smør:

Smelt alt smøret til det begynner å boble. Hell det smeltede smøret i en beholder. La det stå i 10 min. Nå vil fettet legge seg på toppen og melkestoffene i bunnen. Hell forsiktig av fettet uten å få med melkestoffene. Voilá  - klaret smør!

SÅ:

Pisk eggeplommene og reduksjonen i en kjele over vannbad til en temmelig stiv eggedosis. Spe deretter med det klarede smøret i en tynn stråle. Pass på at smøret ikke er for varmt, det skal holde samme temperatur som eggedosisen. Fortsett å spe. Om bearnaisen blir veldig tykk kan du ha i litt vann for å tynne den ut. Spe i alt smøret. Tilsett estragon, smak til med salt og sitronsaft og hold sausen i lunt vannbad. Vannbadet bør ikke koke, da blir det for varmt. Ved for høy temperatur kan sausen skille seg.

Triks om sausen skiller seg:

Om man passer godt på at ingredienser har lik temperatur ved montering (blanding) og man ikke har for høy temperatur så skal dette gå helt fint, men om det ikke går fint og du oppdager raskt at sausen skiller seg - kan man prøve å redde den med et par dråper kaldt vann og heftig pisken samtidig. Om ikke det funker så må man starte forfra igjen.

Forslag til dandering av hovedrett:

Legg entrecôten på venstre side - dander aspargesbønner og tomater om en an på høyre side i en halvmåne. Hell så bearnaise over kjøttets høyreside. Server potetene i skål på bordet slik at gjestene kan forsyne seg selv sammen med det ekstra bearnaise(det som er tilbake etter dandering av tallerken).

OST; Castillon

Honning, nøtter, fikenbrød fra vårt bakeri

Med i pakken

Castillon

honning og nøtter

Fikenbrød fra vårt bakeri

IKKE MED

Castillon - en liten fersk sauemelk ost. Deilig kremet gårds ost med naturlig skorpe laget på råmelk. Syrnet og med delikat smak.

Ladus gård ligger i St Martin de Castillon i Luberon, Provence. Her sørger de for et idyllisk miljø for osteproduksjon.Rundt 9 hver morgen melkes sauene for hånd til lyden av avslapningsmusikk som spiller i bakgrunnen. Etter melking i 12-tiden går sauene tilbake for å beite på et tørt, men rik beite jorde med gress, Sainfoin (næringsrik flerårig belgfrukter) og urter. Melken går rett til meieriet etter melking hvor den blandes med melk fra foregående natt. Fannette - en keramiker av tidligere handel – har ansvaret for ost fremstillingen. For å tillate den naturlige utviklingen av vill flora, tillater de å la osten sette seg gjerne over 24 timer, og holder tilsetninger og inngrep på et minimum. Bare et par dråper løpe tilsettes mysen fra forrige dags produksjon. Etter at melken har syrnet og ostemassen har blitt formet, blir de stukket i former før de eldes. Etter litt over 2 uker er osten lett, fuktig og elastisk frisk.  

Ladus har en bærekraftige, lav intervensjon tro og filosofi på gården. Så alt av  resterende myse blir matet tilbake til deres grønnsaks plott, høner og to enorme griser som er en del av et helhetlig, sirkulært system.

Legg hele stykket av ost på en planke / fjøl. Lun brødet opp i ovnen og skjær det i skiver - server brød, nøtter og søtt i skåler ved siden av. La gjestene forsyne seg selv. Nyt en deilig osteavslutning på måltidet.