Fredagspakken

19.1.2024

BLÅSKJELL

KYLLINGBRYST fra HOMLAGARDEN

Petit Brillat Savarin

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

FORSLAG TIL KJØREPLAN:

Denne uken er det fint å starte prosessen med å forberede hovedretten. Osten til dessert kan dere med fordel bare legge på benken uåpnet. Legges på brett ved servering. Deretter starter dere på forretten og ferdigstiller etterhvert som dere skal servere og spise måltidet.

Nyt kvelden!

BLÅSKJELL

Aioli og surdeigstoast

Med i pakken

BLÅSKJELL

ca 500 gr blåskjell

1 sjalottløk

1/4 fennikel

1  tomat

1 fedd hvitløk

1 liten chilli

1 ts finkuttet ingefær

1-2 ss finkuttet basilikum

lime

aioli

SURDEIGS TOAST

surdeigs skive, 1 skive pr person

smør, brukes på flere steder.

IKKE MED

2-3 dl hvitvin

BLÅSKJELL

Vask blåskjellene godt og ta bort de som er knust og de som ikke er levende. Om de er levende eller ei, merker man om de reagerer eller ei - det vil si om blåskjellet ikke lukker seg når man klemmer på det så er det dødt og skal kastes.

Kutt løk og fennikel i tynne skiver, tomat i fire, ingefær, hvitløk og chilli i små biter. Ha 1 ss smør i en stor gryte - deretter ingefær, hvitløk og chilli først - vend rundt. Tilsett så løk og fennikel - vend rundt. Videre; tomatene. Hell over 2-3 dl hvitvin - reduseres til ca halvparten. Ha over blåskjellene og legg lokk på - de skal nå dampe på middels varme - når de begynner å åpne seg kan man ta av lokket og vend de godt rundt i saus og grønnsaker. Smak til med flaksalt og pepper, skvis en lime over og til sist ha over finkuttet koriander og basilikum.

SURDEIGS TOAST

Surdeigsbrød smøres med smør på begge sider og stekes i en stekepanne.

Server i gryte på bordet og la gjestene forsyne seg selv. Aioli på bordet som kan smøres på toast.

KYLLINGBRYST fra HOMLAGARDEN

Grønnkål, risotto og salviesjy

Med i pakken

KYLLINGBRYST fra HOMLAGARDEN

kyllingbryst

hvitløk og urter, rosmarin

GRØNNKÅL

100 g grønnkål , skylles før bruk

SELLERIROT

sellerirot

urter, timian

RISOTTO200 gr risotto


4 dl kyllingkraft


½ sjalottløk

parmesan (prøv å høvle av noen fine skiver til dandering)

SALVIESJY

2,5 dl demi (kraft og demi som er til overs kan fint fryses inn)

salvie

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

hvitløk

sitron

smør

IKKE MED

1 dl grønnsakbuljong (utblandet) eller vann

1/2 ts honning

olivenolje

1-1,5 dl rødvin

1,5 dl hvitvin


salt og pepper


KYLLINGBRYST fra HOMLAGARDEN

Kyllingbrystet saltes og pepres på skinnsiden. Stekepannen på komfyren og full gass. Godt med smør i pannen. Når smøret er smeltet og bruset over - legges først hvitløk, deretter   kyllingbrystet og urter i stekepannen. Kyllingbrystet skal ha en gyllen fin farge over det hele. Dette tar maks 5 min. Over i en ildfast form eller lignende etterpå. (stekes på skinnsiden først - skinnsiden opp når det ligger i ildfast form)

Så skal det inn i ovnen i ca 5 min på 160 grader. Her kommer kjernetemperaturmåleren på bane. Kyllingbrystet skal ikke ha mer enn en kjernetemperatur på 60 grader. Så ha kjernetemperaturmåler i brystet når du setter det i ovnen. Her er det viktig å påse at måleren er festet i midten (på det tykkeste) av kyllingbrystet.

Ta kyllingbrystet ut av ovnen og la det hvile i 5-10 min - gjenta to ganger - før du skjærer i det (husk hvile før det skjæres).

Skjæres i fine skiver - 6-8 fine skiver av hvert bryst. Flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.

GRØNNKÅL

Varm 1-2 ss smør i en stekepanne og fres 1/2 finhakket fedd hvitløk raskt uten at den tar farge. Tilsett vasket grønnkål og buljong/vann. Sett på lokk og kok i 4-5 minutter. Fjern lokket og kok videre til væsken har fordampet. Fres til grønnkålen er myk og blank. Smak til med sitron, salt og pepper.

SELLERIROT

Vask, skrell og kutt sellerirot i lange pinner. Ha litt smør i pannen og sauter selleriroten lett - ca 6 min på middels varme - deretter vendes med smør og 1/2 ss honning - godt med salt og pepper til sist.

Finkutt urtene og strø over sammen med salt og pepper og olivenolje – bland godt rundt.

RISOTTO


Viktig: når man lager risotto kreves det kontinuerlig røring - altså; lager man risotto gjør man ikke noe annet - kun risotto!

På denne måten blir det bra risotto:

Finkutt sjalottløk - sjalottløk og risotto surres lett i pannen med et par spiseskjeer med olje. Hell så over hvitvin - kok inn. Hell over halvparten av kraft - kok inn. Husk kontinuerlig røring.

Her kan det være naturlig å stoppe prosessen - da den siste biten av jobben med risottoen skjer veldig fort og når den er gjort er det klart for å servere hovedretten med det samme.

Videre:

Hell over resten av kraft og rør den inn sammen med høvlet/biter av parmesan og smør - kokes inn på svak varme (svakere varme enn prosessen over) - nå skjer ting fort - risottoen setter seg raskt - smak til med salt og pepper - viktig at risottoen ikke går for langt (dvs at den ikke blir overkokt - det skal være litt motstand igjen i risen).

Når risottoen er ferdig - skal den være litt væskete og ikke innkokt som risengrøt - om det skulle skje så rør inn litt vann for å oppnå riktig konsistens igjen.

SALVIESJY

Ha rødvin i en kjele og la den reduseres til ca 1 ss. Rør inn hakket salvie og demi -  kok deretter opp. Visp så inn smøret klattvis. Smak sausen godt til med sitron, salt og pepper.

Forslag til dandering av hovedrett:

En god skje med risotto plasseres midt på tallerken. Skivene av kyllingbryst over risotto, dander sellerirot og grønnkål rundt (en sirkel i ytterkant av tallerken) – salvie sjy rundt på tallerken (ikke over kjøttet eller grønnsakene) – server.

Petit Brillat Savarin

Plommesyltetøy og Svedrugkjeks

Med i pakken

IKKE MED