BLÅSKJELL
ca 500 gr blåskjell
1 sjalottløk
1/4 fennikel
1 tomat
1 fedd hvitløk
1 liten chilli
1 ts finkuttet ingefær
1-2 ss finkuttet koriander
1-2 ss finkuttet basilikum
lime
Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:
smør
2-3 dl hvitvin
BLÅSKJELL
Vask blåskjellene godt og ta bort de som er knust og de som ikke er levende. Om de er levende eller ei merker man om de reagerer eller ei - det vil si; om blåskjellet ikke lukker seg når man klemmer på det så er det dødt og skal kastes.
Kutt løk og fennikel i tynne skiver, tomat i fire, ingefær, hvitløk og chilli i små biter.
1 ss smør i en stor gryte - ha i ingefær, hvitløk og chilli først - vend rundt. Deretter tilsetter dere løk og fennikel - vend rundt. Så tomatene. Hell over 2-3 dl hvitvin - reduser til ca halvparten. Ha over blåskjellene og legg lokk på - de skal nå dampe på middels varme - når de begynner å åpne seg kan man ta av lokket og vend de godt rundt i saus og grønnsaker, skvis en lime over og til sist; ha over finkuttet koriander og basilikum.
Forslag til dandering av forrett:
Server i gryte på bordet og la gjestene forsyne seg selv. Surdeigsbrød kan med fordel varmes lett i ovnen før servering. Aioli på bordet som man kan smøre på brødet.
FILETKAM av SVIN m FETTLOKK
filetkam
urter hvitløk
SOMMERKÅL, NEPE og REDDIK
1/4 sommerkål
1 nepe
2 reddik
PASTADIGG
pasta
rødløk
vårløk
semi tomater i olje
oliven uten sten i olje
småtomater
estragon
Med i pakken og skal brukes flere steder:
sitron
smør
salt, pepper
flaksalt
olivenolje
FILETKAM av SVIN m FETTLOKK
Steking av kjøttet:
Gni kjøttstykket godt inn med salt og kvernet pepper. Filetkammen skal brunes i en varm stekepanne med godt smør, urter og hvitløk. Vend fileten rundt slik at den får en fin og gylden farge over det hele. Dette tar 3-5 min. Legg fileten over i en ildfast form. Den er da klar for å settes i ovnen, men la den hvile minst 10 min først. Intervaller i ovnen: 150 grader på stekeovnen – 3 intervaller med – 4-5 min i ovn – ut av ovn og hvile i 4-5 min – gjenta tre ganger – siste gang den kommer fra ovnen skal den hvile i 5 min før du skjærer den opp. Pass på kjernetemperatur her – maks 55 grader kjernetemperatur.
Oppskjæring av kjøttet:
Skjær kjøttet i fine skiver med fettkappen opp – du skal da ha et godt kjøttstykke pr person. Flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.
SOMMERKÅL, NEPE og REDDIK
Grønnsakene skal vaskes, skrelles og deles / kuttes i biter:
Nepe; skrelles og kuttes i ca 6 båter.
Reddik; vaskes og kuttes i fire båter.
Sommerkål; deles på langs i 2-4 biter.
Kok opp vann i en stor kjele, tilsett godt med salt.
Forvell nepe og reddik i fosskokende vann i ca 1 minutt, kjøles så godt av i rennende kaldt vann.
Kålen blancher (kok) i salt vann i ca 30 sekunder. Sil av
Grønnsakene varmes varm opp med smør, salt og pepper når dere er klar til å servere hovedretten - altså; det siste man gjør før servering.
PASTADIGG
Kok opp godt med vann og kok pasta i 9 minutter, eller til den er al dente.
Imens kuttes rødløk i tynne skiver, vårløk på skrå og små tomater i to.
Alt legges i en blandebolle sammen med semi tomater og oliven. Estragon finkuttes.
Når pastaen er ferdigkokt; skylles lett under kaldt vann for å stoppe kokingen, tilbake i pannen og ha over litt olivenolje. Når pasta har avkjølt seg litt, blandes denne sammen med resten av ingrediensene. Smak til med olivenolje, salt og pepper.
Forslag til dandering av hovedrett:
Legg kjøttstykkene midt på tallerken og en “knell” av urtesmør over. Grønnsakene opp til venstre. PastaDIGG på bordet slik at gjestene kan forsyne seg selv.
jordbær
mango
syltet rabarbra, ferdig fra Slakt
mynte og basilikum
mascarpone
Med i pakken og skal brukes flere steder:
lime
1 ss sukker
½ ts vaniljesukker
KREM
Ha mascarpone i en liten rørebolle og tilsett ½ ts vaniljesukker, saft fra ½ lime og 1 ss sukker. Rør dette sammen og sett det kaldt.
SOMMERSALAT
Jordbær deles i fire. Mango skrelles og kuttes i terninger / biter. Mynte og basilikum kuttes i strimler. Syltet rabarbra er ferdig.
Vend frukt og urter sammen med syltelake fra rabarbraen.
Forslag til dandering av dessert:
En skje med krem i bunnen av en dessertskål. En god skje og to med fruktsalat over - server deilig sommersalat.