Fredagspakken

12.2.2021

BLÅSKJELL

ENTRECÔTE

SITRONTERTE

Denne uken er det fint å starte prosessen med ovnsbakte poteter og basen til bearnaise først. Deretter starter man på forretten og ferdigstiller etterhvert som man skal servere og spise måltidet. Nyt kvelden!

BLÅSKJELL

Spicy

Med i pakken

ca 500 gr blåskjell

1 sjalottløk

1/4 fennikel

1  tomat

1 fedd hvitløk

1 liten chilli eller tørket

1 ts finkuttet ingefær

1-2 ss finkuttet koriander

1-2 ss finkuttet basilikum

lime

Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

smør

IKKE MED

2-3 dl hvitvin

Vask blåskjellene godt og ta bort de som er knust og de som ikke er levende. Om de er levende eller ei, merker man om de reagerer når man klemmer de sammen. Det vil si; om blåskjellet ikke lukker seg når man klemmer på det så er det dødt og skal kastes.

Kutt løk og fennikel i tynne skiver, tomat i fire, ingefær, hvitløk og chilli i små biter. 1 ss smør i en stor gryte - ha i ingefær, hvitløk og chilli først - vend rundt. Deretter tilsetter dere løk og fennikel - vend rundt. Så tomatene. Hell over 2-3 dl hvitvin - reduser til ca halvparten. Ha over blåskjellene og legg lokk på - de skal nå dampe på middels varme - når de begynner å åpne seg kan man ta av lokket og vend de godt rundt i saus og grønnsaker, skvis en lime over og til sist ha over finkuttet koriander og basilikum.

Server i gryte på bordet og la gjestene forsyne seg selv. Surdeigsbrød kan med fordel varmes lett i ovnen før servering. Majo på bordet sammen med brødet.

ENTRECÔTE

Tomat, bakte poteter, bearnaise

Med i pakken

1 stk entrecote

urter

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

hvitløk

tomater
ca 400 g poteter

bladpersille

sjalottløk

TIL BEARNAISE:

estragon

sjalottløk

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør
egg - her kun eggeplommer


IKKE MED

olivenolje

1-2 dl hvitvin

2 ss hvitvinseddik

flaksalt, salt og pepper

ENTRECÔTE AV OKSE

Steking av kjøttet:

Gni kjøttstykket godt inn med salt og kvernet pepper. Stykket med entrecôte skal brunes i en varm stekepanne med godt smør, urter og hvitløk. Vend fileten rundt slik at den får en fin og gylden farge over det hele. Dette tar 3-5 min. Legg fileten over i en ildfast form. Den er da klar for å settes i ovnen, men la den hvile minst 10 min først. Intervaller i ovnen: 150 grader på stekeovnen a 3 intervaller med 10 min i ovn for så å ta ut av ovnen og hvile i 10 min  gjenta tre ganger og siste gang den kommer fra ovnen skal den hvile i 5 min får du skjærer den opp. Pass på kjernetemperatur her og maks 55 grader kjernetemperatur.


Oppskjæring av kjøttet:

Skjær kjøttet i fine stykker litt på skrått før du skal da ha et godt kjøttstykke pr person. Flaksalt knuses over hver av skivene rett før servering.TOMATER

Legg de hele i ildfast form. Hell over litt olivenolje og knus godt med flaksalt og kvern litt pepper over. Sett dem i ovnen med kjøttet i ca. 10 min.OVNSBAKTE POTETER

Vask potetene godt og del de i båter - vask de så en gang til. Rist vann godt av potetbåtene og legg de over i en langpanne. Dryss over godt med flaksalt, pepper, sjalottløk (finkuttet i strimler) og olivenolje  - vend det hele godt rundt. Stek potetene på 225 °C i 20-30 minutter - eller start med de i ovnen på 225.°C i 10 for så å la de stå i ovnen når man kjører intervaller på kjøttet på 15 °C. Bruk en spiss kniv for å se om potetene er møre. Bruk gjerne varmluft de siste 5 minuttene. Da får potetene litt sprø¸ og gyllen skorpe. Finhakk bladperille og dryss over før servering.

PS man skal ikke undervurdere mengde olje, salt og pepper  ovnsbakte poteter liker - vær raus!BEARNAISE

Her er trikset å ikke la sausen skille seg, men klare å få til en syrefrisk og tykk saus. Les gjennom oppskriften før du begynner.

Reduksjon:

  • 1 estragon
  • 1/2 liten sjalottløk
  • 5 pepperkorn
  • 1/2 ss hvitvinseddik
  • 1-2 dl hvitvin
  • 1/4 dl vann

Klaret smør:

  • 150 g smør

Montering av sausen:

  • 2 eggeplommer
  • salt
  • sitron

Først reduksjonen:

Snitt løken og ha i en kjele sammen med stilker av estragon (ikke bladene), hel pepper, eddik, vin og vann. Kok opp og reduser forsiktig. Når det er 2 ss væske igjen så tar du reduksjonen av varmen og siler den.


Klaret smør:

Smelt alt smøret til det begynner å boble. Hell det smeltede smøret i en beholder. La det stå i 10 min. Nå vil fettet legge seg på toppen og melkestoffene i bunnen. Hell forsiktig av fettet uten å få med melkestoffene. Voilá  - klaret smør!


SÅ montering:

Pisk eggeplommene og reduksjonen i en kjele over vannbad til en temmelig stiv eggedosis. Spe deretter med det klarede smøret i en tynn stråle. Pass på at smøret ikke er for varmt, det skal holde samme temperatur som eggedosisen. Fortsett å spe. Om bearnaisen blir veldig tykk kan du ha i litt vann for å tynne den ut. Spe i alt smøret. Tilsett estragon, smak til med salt og sitronsaft og hold sausen i lunt vannbad. Vannbadet bør ikke koke, da blir det for varmt. Ved for høy temperatur kan sausen skille seg.

Triks om sausen skiller seg:

Om man passer godt på at ingredienser har lik temperatur ved montering (blanding) og man ikke har for høy temperatur så skal dette gå helt fint, men om det ikke går fint og du oppdager raskt at sausen skiller seg - kan man prøve å redde den med et par dråper kaldt vann og heftig pisken samtidig. Om ikke det funker så må man starte forfra igjen.


Forslag til dandering av hovedrett:

Legg entrecôten på venstre side og tomater på høyre med ett par cm mellomrom. Hell så bearnaise over kjøttets høyreside. Server potetene i skål på bordet slik at gjestene kan forsyne seg selv sammen med det ekstra bearnaise(det som er tilbake etter dandering av tallerken).

SITRONTERTE

Med i pakken

Sitronterte fra Brasseriet

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:
1 egg - HER KUN EGGEHVITE

IKKE MED

50 g sukker

Marengs:

Pisk eggehvite i ren bolle, sjekk at den er fri for fett. Eventuelt stryk lett sitron i bunnen før du tar eggehvite i. Tilsett sukker litt og litt. Piskes til den er blank og haes i en sprøytepose. Sprøytes eller legges i like dotter oppå sitronterten. Server!

Om du har brenner i hus så kan marengsen brennes av før man serverer.

Vi anbefaler IKKE under grill i ovn, da sitronterten får for sterk varme og kan sprekke.


-------

For de som ønsker å prøve seg på sitronterten ved en senere anledning

(oppskrift til 2 store terter):


Mørdeig:

375 g smør

500 g mel

1 stk egg

litt vann

Kjør smøret mørt i mikseren. Bland i melet og kjør dette sammen, ikke for lenge kun til smøret er oppløst i melet. Ha så i egget og litt vann og bland dette veldig lett sammen. Kna deigen sammen med hendene. Kjevle ut deigen og ha den i en smurt form. Stekes på 180 grader i 12 minutter.

Sitronkrem:

9 stk egg

400 g sukker

5 stk saften av sitroner + skallet av 2

2,5 dl fløte

Rør sammen egg, sukker, sitronsaft, finrevet sitronskall og fløte. Dette må røres sammen til sukkeret har løst seg opp.

Siles så over i terteformen og stekes på 150 grader i 17-20 minutter (den skal bli stiv).