Fredagspakken

8.4.2022

ASPARGES

LAM fra HAUGEN

NORSKE OSTER

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig. Under følger vårt forslag til kjøreplan:

Denne uken er det greit starte prosessen med  fløtepoteter, grønnsaker og kjøtt. Videre fortsetter man på forretten og ferdigstiller etterhvert som man skal servere og spise måltidet.

Osten kan stå på benken og romtemperere seg, anrettes når dere er klar.

Nyt kvelden og lykke til med fredagspakken!

ASPARGES

Beurre blanc

Med i pakken

ASPARGES fra PROVENCE

2 stk asparges pr. 2 person

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

2 ss smør

POSJERT VAKTELEGG

1 egg pr person - 2 ekstra med til prøving og feiling

BEURRE BLANC

½  stk sjalottløk

gressløk

Med i pakken og skal brukes flere steder:

smør, her 100 g

IKKE MED

olivenolje

salt, pepper

1 liter vann

1 ss eddik

1 dl hvitvin

ASPARGES fra PROVENCE

Kok opp vann i en stor kjele, tilsett godt med salt.

Forvell aspargesen i vannet i ca 1-2 minutter (i fosskokende vann), kjøles så godt av i rennende kaldt vann. Rett før servering; kok opp 1 ss vann og 2 ss smør, varm så aspargesen i dette og smak til med salt og pepper.

POSJERT VAKTELEGG

Kok opp vannet med en ss eddik – pannen taes til siden – sett fart på vannet med en god visp. Vannet skal spinne godt rundt i pannen – her er det bedre med en vid kasserolle enn en liten og høy. Øv gjerne noen ganger på vannet før du setter i gang. Videre skal egget knuses og slippes forsiktig ned i vannet og snurre rundt med vannet i ca. 1 min. Prøv å slippe egget mot midten av vannet slik at det får best mulig fart. Det er farten på vannet og eddiken som får egget til å samle og sette seg.

Når egget er ferdig fisker du det opp med en skje og legger det på en tallerken - klar til servering med litt flaksalt på. Gjenta prosessen med de andre eggene. Dette krever noe trening – legger derfor med dobbelt sett med egg. Eggene trenger ikke være varme når de serveres – legg dem gjerne i kaldt vann etter posjering (slik at de ikke etterkoker) – inntil servering.

Det ferdige resultatet skal være godt mykt inni og litt fast utenpå. Det hvite som henger løst rundt egget tar du bare bort.

BEURRE BLANC

Skrell og finhakk sjalottløken. Ha den i en kjele med hvitvin. Kok til du har igjen 1/3 av det du begynte med.

Ta av varmen. Hold igjen litt av smøret, men ta mesteparten i kjelen og pisk det inn (det smelter sakte, men sikkert). Når det er helt jevnt/glatt, tar du i resten av smøret og pisker det til den blir lett kremet konsistens. Smak til med salt og pepper.

Forslag til dandering av forrett:
Asparges ved siden av hverandre midt og skrått på tallerken, posjert egg over asparges, en god skje med saus over og til sist strø finhakket gressløk over sausen - server!

LAM fra HAUGEN

Ratatouille, fløtepoteter

Med i pakken

LAM fra Haugen Gardsmat

lammebiff med fettkappe

rosmarin, hvitløk og smør til steking

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

RATATOUILLE

squash - i fine skiver

aubergine, i fine skiver

tomat i fine skiver

paprika

rødløk, i fine skiver

1-2 fedd hvitløk i fine fedd

½  boks hakkede tomater

timian

basilikum

olivenolje

FLØTEPOTETER

poteter

fløte

hvitløk

ost - 50 gr Jærenost

IKKE MED

flaksalt, salt og pepper

hot saus - valgfritt

LAM fra Haugen Gardsmat

Stykket med kjøtt rutes på fettsiden før steiking, brunes i en varm stekepanne med godt smør, urter og hvitløk. Vend kjøttet rundt slik at de får en fin og gylden farge over det hele. Øs gjerne fett over under steiking. Dette tar 2-4 min. Legg stykkene over i en ildfast form. Den er da klar for å settes i ovnen, men la de hvile minst 10 min først. Intervaller i ovnen: 180 grader på stekeovnen – 2 intervaller med; 5 min i ovn, ut av ovn og hvile i 5 min  – siste gang den kommer fra ovnen skal den hvile i 5 min før servering. Pass på kjernetemperatur her – maks 55 grader kjernetemperatur. Kjøttstykkene skjæres i skiver - kvern pepper og knus godt med flaksalt over.

Husk å sette salt og pepper på bordet slik at gjesten kan krydre kjøttet litt selv.

RATATOUILLE

Hell ½ boks tomater i en ildfast form (ca 15*15) og krydre med salt og pepper og en knivspiss timian.

Skjær grønnsakene i tynne skiver. Tomatene kan gjerne skjæres ekstra tynne. Sett grønnsakene stående i formen (lagvis) etter hverandre.

Har du grønnsaker til overs etter å ha fylt formen kan du dytte resten innimellom. Dette skal se litt rustikk ut.

Det gjør ingenting om det er forskjell på størrelsen på grønnsakene, de faller noe sammen under steking.

Hell olivenolje over grønnsakene, kvern godt med salt og pepper over det hele og sett formen i ovnen. Stek i 30-45 minutter på 200 grader eller til grønnsakene er møre og har fått litt farge (dere må gjerne skru ned temperaturen og evt bruke lenger tid i ovnen - slik at dere kan ha grønnsakene i ovnene samtidig som dere kjører intervaller på kjøttet).

Til sist - før servering: Kvern ekstra salt og pepper over det hele og strø finkuttet basilikum over.

FLØTEPOTETER

Skrell og kutt potetene i ca 0,5 cm tykke skiver. Kok opp fløte i en gryte med finkuttet hvitløk, 2 ts salt, litt pepper og noen dråper med hot saus (valgfritt). Ha i potetene og vend de rundt i fløteblandingen. Ha i ost; mykost tilsettes i terninger og halvparten av den faste osten raspes over. Vend rundt til osten er smeltet fint inn - ca 10 minutter. Ha alt over i en eller fordel i flere porsjonsformer (ildfaste). Rasp det siste av osten og fordel den over potetene - settes i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter.

Forslag til dandering av hovedrett:

Prøv å skjære et kvadratisk eller lignende stykke av ratatouillen og legg det opp til høyre på tallerken med en stekespade. En skje med fløtepoteter ned til høyre på tallerken eller server de i egen skål ved siden av. Kjøttskivene legges midt på tallerken - saus litt juice fra ratatouillen rundt på tallerken.  

NORSKE OSTER

Med i pakken

Åskeladden

Munkebyost

IKKE MED

ÅSKELADDEN

Under den svarte oska finn du den snillaste smaken du kan tenke deg.Åskeladd er ein mild ost, med fløteprega aroma. Mjølkesoppen, det tynne fløyelslaget utanpå osten, gjev ei antydning til skogsopparoma. Åskeladd er fin på ostebordet, og til dessert.Kjenner du skeptiske prinsesser som aldri tør smake noko nytt, så bør du prøve om Åskeladden kan få dei på betre tankar.

Åskeladd fekk gull i NM i Ost i 2021

MUNKEBYOSTEN

Munkebyosten er et produkt av møtet mellom norsk melk og tradisjonell kunnskap hos cisterciensermunkene. Abbediet Citeaux, Munkebys moderkloster, har i mer enn et århundre produsert en ost som er velkjent i Frankrike. Før de kom til Norge, hadde både bror Cyril og bror Joël hatt ansvar for ysteriet i Cîteaux i mer enn femti år til sammen! Den lange erfaringen har gjort dem vel forberedt til å lage en på samme tid ny og tradisjonell ost her i Norge.

og norsk melk ...

Melken, som er av førsteklasses kvalitet, er levert fra to av nabogårdene til klosteret. Brødrene har tilpasset sine produksjonsons- og kontrollrutiner til bearbeidingen av helt fersk melk. Denne prosessen beholder fylden og de naturlige egenskapene i melken.


Legg hele stykkene av ost på en planke / fjøl. server rugkjeks og søtt i skåler ved siden av. La gjestene forsyne seg selv. Nyt en deilig osteavslutning på måltidet.