Fredagspakken

12.4.2022

Antipasti

Vaktel

Panna Cotta

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemmer hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

I kveld er det fint å starte med 1) desserten da den trenger litt tid for å sette seg. Forretten er klar, danderes på serveringsfat. Hovedretten er det fint å ferdigstille potetkrem og gjøre grønnsaker klare - slik at det kun er å varme det opp når hovedretten skal serveres. Sausen er ferdig fra Slakt - varmes. Servering av hel liten fugl krever at man spiser med hendene - ha klart servietter! Dette er en fugl som krever tålmodighet, men som og smaker helt nydelig!!

Hygg dere med påskepakken!

Antipasti

Med i pakken

ANTIPASTI

Prosciutto di Parma

Salame Ventricina

Digg salami fra ASK

Parmesan

oliven

artisjokk

salte mandler

olivenolje

grissini

surdeigsbaguette

IKKE MED

flaksalt og pepper

Antipasti er en fin måte å vekke smaksløkene på - deilig snack på bordet som man kan nyte når man evt lager hovedretten.

ANTIPASTI

Alt danderes på fjøler, fat og i skåler. Surdeigsbaguette lunes i ovnen og kuttes i gode skiver - etter ovnen; hell noen dråper med olivenolje, knus litt flaksalt og kvern litt pepper over.

Olivenolje serveres i en skål og er nydelig å dyppe både brød og parmesan i!

Vaktel

Glaserte grønnsaker, potetkrem, rødvinsaus fra Slakt

Med i pakken

VAKTEL

1 stk vaktel pr person, ferdig marinert

GLASERTE GRØNNSAKER

gulrot

asparges

brokkolini

delikatesseløk

smør

honning

POTETKREM

ca 600 g poteter

2,5 dl kremfløte

50 g usaltet smør

IKKE MED

flaksalt, salt og pepper

VAKTEL

Forvarm ovnen til 170 grader. Ta vaktelen ut av marinaden. Stek den i stekepanne i ca. 13 minutter for så å la den hvile i 10 min. Deretter skal den i ovnen på ca. 170 grader i 5-8 minutter.

Utfordringen med vaktelen er det samme som med kalkunen, man skal steke lårene ferdig, men ikke oversteke brystet. Andreas anbefaler å forsiktig sjekke lårene før servering og gjerne la fuglen hvile i minimum 15 minutter for å la kjøttsaften sirkulere godt i brystet.  

GLASERTE GRØNNSAKER

Vask, skrell og kutt i biter-gjerne med forskjellig form; gulrot og asparges skrelles og kuttes i mindre deler, brokkolini skylles, løk skrelles og deles i to. flak den opp i blader.

Ha litt smør i pannen og sauter grønnsakene lett - ca 10 min på middels varme - derettere vendes med smør og honning - godt med salt og pepper til sist.

Finkutt urtene og strø over sammen med salt og pepper og olivenolje – bland godt rundt.

POTETKREM

Skrell og kok potetene møre i usaltet vann, hell av vannet og la dem dampe godt av seg. Kok opp fløte og smør. Mos poteter sammen med fløte og smør til det blir en jevn krem. Om ønskelig bløtere konsistens tilsett mer veske, melk. Smak så til med salt og pepper.

RØDVINSAUS

Fiks ferdig saus fra Slakt - skal kun varmes opp og evt smakes til med sitron, salt og pepper etter behov.

Oppskrift følger her til senere bruk.

  • 3 dl oksekraft - reduseres til halvparten
  • finkuttet sjalottløk
  • 1 ss smør
  • 1 ½ dl rødvin
  • 2 ss rødvinseddik
  • Salt og nykvernet sort pepper

Finhakk sjalottløk og fres det i smør på medium varme. Tilsett rødvin, rødvinseddik og la det koke inn til ca 4 ss gjenstår. Tilsett okse-kraft og kok inn til ca halvparten. Smak til med salt og pepper.

Forslag til dandering av hovedrett:

Legg en skje med potetkrem oppe til høyre og bruk en spiseskje til å trykke den den i midten og dra den ned mot venstre hjørne. Ekstra potetkrem kan serveres i en liten skål aparte. Legg vaktelen HEL i midten og brokkolini på venstre side. Rødvinsaus sirkles rundt det hele til sist.

Panna Cotta

Ananas, mynte

Med i pakken

PANNA COTTA

3,3 dl fløte

1/2 stk vaniljestang, brukes flere steder

2 pl gelatin

ANANAS

ananas

rød chili

mynte

½ vaniljestang, brukes flere steder

IKKE MED

30 gr sukker

½ dl sukker

½ dl vann

PANNA COTTA

Gelatin legges i bløt i masse iskaldt vann. Fløten kokes opp. Sukkeret smeltes til karamell, og kokes ut med fløte og vanilje. Del vaniljestang i to på langs og skrap ut frøene. Desse haes med i Panna Cotta. Stangen tar du med i sukkerlake til ananas. Bland i gelatinen. Siles og fylles i former (panna cottaen setter seg raskere om den ikke støpes i veldig dype former, så vi anbefaler litt vide og nokså lave dessertskåler). Settes kaldt til servering.

ANANAS

Lag en sukkerlake med sukker, vann, vaniljestang fra panna cotta.

Rens ananasen og kutt den i terninger. Legg den i en liten ildfast form, hell på sukkerlaken og  finkutta ¼ del chili. Ha den i ovn, 160 grader i 30 min. Ta den ut og avkjøl litt, før finhakket mynte i strimler blandes i.

Danderes fint oppå desserten før servering.

Nyt en fin avslutning på måltidet!