Fredagspakken

25.3.2021

Antipasti

Lam fra Haugen Gardsmat

Norske oster

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

KJØREPLAN

I kveld er forrett og dessert mer eller mindre fiks ferdig og skal kun danderes. Hovedretten har litt mer prosjekter med seg - og som tar litt tid. Start her med ratatouillen, deretter polenta og til sist indrefileten. Hygg dere med fredagspakken!

Antipasti

Med i pakken

Prosciutto di Parma

Salame Ventricina

Salame Finocchiona

Parmesan - 100 gram totalt - halvparten brukes her og resten på polentaen

oliven

semitørket tomater

salt mandler

olivenolje

grissini

surdeigsbaguette

IKKE MED

flaksalt og pepper


ANTIPASTI

Antipasti er en fin måte å vekke smaksløkene på - deilig snack på bordet som man kan nyte når man evt lager hovedretten.

Alt danderes på fjøler, fat og i skåler. Surdeigsbaguette lunes i ovnen og kuttes i gode skiver - etter ovnen; hell noen dråper med olivenolje, knus litt flaksalt og kvern litt pepper over.


Olivenolje serveres i en skål og er nydelig å dyppe både brød og parmesan i!

Lam fra Haugen Gardsmat

Ratatouille, polenta

Med i pakken

INDREFILET AV LAM

indrefilet

urter, hvitløk og smør til steking


Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør


RATATOUILLE

1 squash - i fine skiver

1/2 aubergine, i fine skiver

2 tomater i fine skiver

½ paprika

½ rødløk, i fine skiver

1-2 fedd hvitløk i fine fedd

½  boks hakkede tomater

timian

basilikum

olivenolje

POLENTA

200 g polenta

Parmesan - 100 gram totalt - halvparten brukes her og resten på polentaen

½ l kyllingkraft

IKKE MED

flaksalt, salt og pepper

½ l vann

INDREFILET AV LAM

INDREFILETEN KAN KUTTES I PORSJONS-STYKKER - PORSJONER OPP CA KVADRATISKE STYKKER - ETT ELLER TO STYKKER PR PERSON.


Steking av indrefilet:

Stykkene med indrefilet skal brunes i en varm stekepanne med godt smør, urter og hvitløk. Vend filetene rundt slik at de får en fin og gylden farge over det hele. Dette tar 2-4 min. Legg stykkene over i en ildfast form. Den er da klar for å settes i ovnen, men la de hvile minst 10 min først. Intervaller i ovnen: 160 grader på stekeovnen – 2 intervaller med; 5 min i ovn, ut av ovn og hvile i 5 min  – siste gang den kommer fra ovnen skal den hvile i 5 min før servering. Pass på kjernetemperatur her – maks 55 grader kjernetemperatur. Kjøttstykkene serveres hele - kvern pepper og knus godt med flaksalt over.


Husk å sette salt og pepper på bordet slik at gjesten kan krydre kjøttet litt selv.



RATATOUILLE

Hell ½ boks tomater i en ildfast form (ca 15*15) og krydre med salt og pepper og en knivspiss timian.

Skjær grønnsakene i tynne skiver. Tomatene kan gjerne skjæres ekstra tynne. Sett grønnsakene stående i formen (lagvis) etter hverandre.

Har du grønnsaker til overs etter å ha fylt formen kan du dytte resten innimellom. Dette skal se litt rustikk ut.

Det gjør ingenting om det er forskjell på størrelsen på grønnsakene, de faller noe sammen under steking.

Hell olivenolje over grønnsakene, kvern litt godt med salt og pepper over det hele og sett formen i ovnen. Stek i 30-45 minutter på 200 grader eller til grønnsakene er møre og har fått litt farge (dere må gjerne skru ned temperaturen og evt bruke lenger tid i ovnen - slik at dere kan ha grønnsakene i ovnene samtidig som dere kjører intervaller på kjøttet).

Til sist - før servering: Kvern ekstra salt og pepper over det hele og strø finkuttet basilikum over.



POLENTA

Kok opp 1/2 l vann, 1/2 l kraft og en ts salt i en kasserolle. Tilsett polentamel og rør godt om - skru ned temperaturen på middels til svak temperatur - skal putre og svelle i ca 30 min - smeten må røres i jevnlig. Mot slutten - når den begynner å tykne høvler dere godt med parmesan i (spar noen fine flak av parmesanen som dere kan dandere over kjøttet på tallerken til sist) - rør kontinuerlig rundt og smakstilsett med salt og pepper - klar til servering



Forslag til dandering av hovedrett:

Prøv å skjære et kvadratisk eller lignende stykke av ratatouillen og legg det opp til høyre på tallerken med en stekespade. En skje med polenta ned til høyre på tallerken og fineparmesan flak over. Kjøttstykkene legges midt på tallerken - saus litt juice fra ratatouillen rundt på tallerken.  

Norske oster

Eple, rugknäkk

Med i pakken

eple

rugknäkk

KUBBEOST fra RUESLÅTTEN

KONGEOST fra HITRA

RÅBLÅ fra GRINDAL YSTERI

IKKE MED

Legg hele stykket av ost på en planke / fjøl. Server rugknäkk og søtt i skåler ved siden av. La gjestene forsyne seg selv. Nyt en deilig osteavslutning på måltidet.

KUBBEOST fra RUESLÅTTEN

En eventyrlig god kremet og mild geitost med hvitskimmel skorpe. Rueslåttens egen utgave av den berømte chevren!

Kubbeost ble for første gang lansert i 2013, den gang med kumelk. Senere ble det også tatt i bruk geitemelk, og resultatet ble enda bedre. Kubbeosten blir ikke lagret i former, men rullet ut for hånd. Og for å produsere en kubbeost på 200g trenger man 1,2 liter med førsteklasses stølsmelk.



KONGEOST fra HITRA

Kongeosten er en fast ost av Gruyèretypen og blir lagret godt over 1 år. De første ostene vi får inn er lagret i 15 måneder som har fått en rekke utmerkelser.

Den ble kåret til årets produkt på Trøndersk Matfestival i 2014, og vant gull på landsutstillinga for gardsost i 2013, samt sølvmedalje på Nordisk ostefestival 2014. Også i 2015 ble den en vinner med gull i NM!

Juryens kjennelse kan vi godt koste på oss:

Produktet er godt anvendelig, det er et økologisk produkt. Produsenten har mange gode produkter som mange kjenner til. Navnet står i stil til produktet.

Fast ost med en balansert smak, litt skarp ettersmak som gjør osten veldig god. Godt og spennende alternativ fra Hitra gårdsmat.



RÅBLÅ fra GRINDAL YSTERI

Fast og kraftig blåmuggost, handysta av fersk, rå melk. Osten blir først modnet i en modnings kjeller i to månader. Der blir osten snudd, flytta og stelt hver uke. Modnings kjelleren gjør Råblå ulik andre blåmuggost i det norske ostelandskapet; modnings skorpa følger årstidene og gjev særpreg. Osten blir så pakka inn, og ettermodnet på låg temperatur for å få et rikt smaksbildet. Råblå ystast vanlegvis på kumelk, men i juni blandar vi ofte i ca 1/5 geitemelk.

Råblå vann VM-gull i 2018 og vart kåra til årets ost i Det Norske Måltid 2018! Den fikk og sølv i NM i handverk foredla melk både i 2015 og 2016, var finalist i det norske måltid 2016.Smaksnotatert: Lys gyllen ostemasse med vakker marmorering av blåmugg.

Heftig duft av rå melk, modent høy, alger, syrlige toner – kompleks men behagelig!

Munnfølelsen er kremet med tydelige krystaller - nesten i retning av lett kornet.

Smaken har et søtlig anslag med gode muggtoner, friskhet og salt. Integrerte smaker som med tanke på duften er mildere enn man kunne ventet seg. Smaker lenge.