Fredagspakken

27.11.2020

Kamskjell

INDREFILET av SVIN fra Haugen

Tiramisu

Denne uken er det helt klart fornuftig å ferdigstille desserten først da den trenger å sette seg godt før servering. Videre er det smart å starte på fløtepotetene, deretter alt av grønnsaker og saus før man starter med å ferdigstille forrett for så å gå videre til servering og hovedrett - til sist servering av dessert. Nyt fredagskvelden med fredagspakken!

Kamskjell

Fennikelsalat, eple beurre blanc

Med i pakken

1 Gigakamskjell til hver
Sitron
Smør
1⁄2 fennikel

Kjørvel
1⁄2 sjallotløk
1 eple
3 dl fiskekraft
Eplesidereddik

IKKE MED

Salt & pepper
Olivenolje

Åpning og rensing av kamskjell

1. Hold kamskjellet godt fast i hånden og før forsiktig en tynn lang kniv inn mot lukkemuskelen langs den flate delen.

2. Dra så kniven forsiktig gjennom muskelen samtidig som man passer på å føre knivbladet langs/ned mot den flate siden, da åpner kamskjellet seg uten at vi må bryte oss inn.

3. Når dette er gjort skal kamskjellet renses; dere klipper/kutter alt bort rundt den fine hvite muskelen.

4. Til slutt kan muskelen løsnes fra det dype kamskjellet forsiktig med en skje eller kniv.

Steking av Kamskjell

Når kamskjellene er ferdig renset – skal det kun stekes og serveres – og dette tar ikke mer enn 5 min – så dette er det siste dere gjør før dere skal begynne å innta måltidet.

Ved steking på pannen er det viktig å ha godt med smør i pannen (ca 2 ss) – god varme – smøret skal brunes før kamskjellene legges i – stekes kun på den ene siden – når den andre siden legges ned i pannen holdere dere stekepannen på skrått og øs smøret over og over mange ganger (”HYGGE”) slik at kamskjellet får hvile å ta til seg nøttesmaken fra smøret. Kamskjellet skal være mykt og fint, nærmest rått i kjernen – kvern litt pepper og knus litt flaksalt over.

Fennikelsalat

Kutt fennikel i fine tynne strimler fra topp til bunn eller omvendt - på tvers. Ha i en skål og vend sammen med finkuttet kjørvel, salt, olivenolje og sitronsaft.

Eple beurre blanc

1. Skrell og finhakk sjalottløken og eple i små terninger. Ha sjalottløken i en kjele med eplecidereddik og fiskekraft.

2. Kok til du har igjen 1/4 av det du begynte med.

3. Skru ned varmen til et minimum. Hold igjen litt av smøret, men ta mesteparten i kjelen og pisk det inn (det smelter sakte, men sikkert).

4.Når det er helt jevnt/glatt, tar du i eplebitene og resten av smøret og pisker det også inn.
Smak til med salt og pepper.

Forslag til dandering:
Legg en stor skje med fennikelsalat midt på tallerken - kamskjellet over - skje noen skjer med saus i sirkel rundt. Server.

Anbefalte viner

No items found.

INDREFILET av SVIN fra Haugen

Spinat, bakte tomater, fløtepotet, estragonsaus

Med i pakken

Indrefilet
Urter
Hvitløk
Smør
Poteter
Fløte
Ost: 50g Jærenost
Spinat
Sitron
Tomat (1per pers)
2,5 dl demi
Estragon

IKKE MED

1-1,5 dl rødvin

Indrefilet av Svin

1. Kvern pepper og ha salt på kjøttstykkene før steking. 2 ss med smør smeltes i stekepanne på høy temperatur.

2. Ha i hvitløk, urter og indrefilet i stekepannen.

3. Vend kjøttet rundt og gi kjøttstykket en gyllen fin farge over det hele.

4. La kjøttet hvile i 10 minutter.

Indrefileten tar kort tid å steke. Derfor er det, det siste man gjør, ca når det er 10 min igjen av steketiden til fløtepotetene.

Fløtepoteter

1. Skrell og kutt potetene i ca 0,5 cm tykke skiver.

2. Kok opp fløte i en gryte med finkuttet hvitløk, 2 ts salt, litt pepper og noen dråper med hot saus (valgfritt).

3. Ha i potetene og vend de rundt i fløteblandingen.

4. Ha i ost; mykost tilsettes i terninger og halvparten av den faste osten raspes over. Vend rundt til osten er smeltet fint inn - ca 10 minutter.

5. Ha alt over i en eller fordel i flere porsjonsformer (ildfaste).

6. Rasp det siste av osten og fordel den over potetene.

7. settes i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter.

Spinat

1. Vask spinaten grundig.

2. Smelt smør og sauter spinaten i panne på høy varme i 3-4 min og skvis over noen dråper med sitron(ønsket mengde).

3. Smakes til med salt og pepper.

Tomat

1. Del tomatene i to og ha over litt olivenolje, salt og pepper over.

2. Bak i ovn på 160 grader i ca. 20 minutter.

Estragonsaus

1. Ha rødvin i en kjele og la den reduseres til ca 1 ss.

2. Rør inn hakket estragon og demi - kok deretter opp.

3. Visp så inn smøret klattvis.

4. Smak sausen godt til med sitron, salt og pepper.

Forslag til dandering av hovedrett:
Legg først spinat midt på tallerken, legg kjøttstykkene fint på skrå over. Tomatene med stilk opp til venstre. Saus litt rundt; noen dråper på kjøttet og ellers spredt rundt på tallerken. Fløtepotetene i form på bordet og la gjestene forsyne seg selv.

Anbefalte viner

No items found.

Tiramisu

Med i pakken

1 egg
83 g mascarponeost
6 stk fingerkjeks
1⁄2 vaniljestang
1 ss revet sjokolade (per pers)

IKKE MED

1 ss sukker
1⁄8 ts salt
1 dl kald espresso
2-3 ss calvados, cognac eller amaretto

1. Rør sammen eggeplomme og sukker til det får en kremaktig konsistens. Bruk gjerne en mikser.​

2. Tilsett vaniljefrø og mascarponeost, og rør glatt.

3. Pisk eggehviten stiv med en klype salt for så å vende eggehvitene inn i ostekremen med en slikkepott.

4. Legg et lag med krem i bunnen av en serveringsskål. Dypp fingerkjeksene raskt i kaffe blandingen (kaffe blandet med brennevin av et slag) - pass på så kjeksene ikke blir for bløte og legg dem over kremen. Legg så et nytt lag med krem, deretter et til med kjeks og avslutt med et lag krem.

5. Dryss revet sjokolade på toppen og avkjøl ca 1 time før servering.

Anbefalte viner

No items found.