Fredagspakken

29.9.2023

Blåskjell

Lam fra Haugen

St. Marcelin

Først av alt er det viktig å se over ingrediensene, lese oppskriftene og deretter planlegge menyen; bestemme hva som er smart å starte med etc for at servering av menyen skal fungere best mulig.

Under følger vårt forslag til kjøreplan:

Denne uken er det greit å starte med avslutningen; sett osten på benken og la den temperer seg. Deretter er det fint å starte prosessen med fløtepoteter, grønnsaker og kjøtt. Videre fortsetter man på forretten og ferdigstiller etterhvert som man skal servere og spise måltidet. Nyt kvelden og lykke til med fredagspakken!

Blåskjell

Aioli, surdeigsbaguette

Med i pakken

BLÅSKJELL

ca 500 gr blåskjell

1 sjalottløk

1/4 fennikel

1  tomat

1 fedd hvitløk

1 liten chilli

1 ts finkuttet ingefær

1-2 ss finkuttet koriander

1-2 ss finkuttet basilikum

½ lime

Med i pakken og skal brukes her og andre steder i menyen:

smør

IKKE MED

2-3 dl hvitvin

BLÅSKJELL

Vask blåskjellene godt og ta bort de som er knust og de som ikke er levende. Om de er levende eller ei, merker man om de reagerer eller ei - det vil si; om blåskjellet ikke lukker seg når man klemmer på det så er det dødt og skal kastes.

Kutt løk og fennikel i tynne skiver, tomat i fire, ingefær, hvitløk og chili i små biter.

1 ss smør i en stor gryte - ha i ingefær, hvitløk og chili først - vend rundt. Deretter tilsetter dere løk og fennikel - vend rundt. Så tomatene. Hell over 2-3 dl hvitvin - reduser til ca halvparten. Ha over blåskjellene og legg lokk på - de skal nå dampe på middels varme - når de begynner å åpne seg kan man ta av lokket og vend de godt rundt i saus og grønnsaker, skvis ½  lime over og til sist; ha over finkuttet koriander og basilikum.

Forslag til dandering av forrett:
Server i gryte på bordet og la gjestene forsyne seg selv. Surdeigsbrød kan med fordel varmes lett i ovnen før servering. Aioli på bordet som man kan smøre på brødet.

Lam fra Haugen

Bakte grønnsaker, fløtepoteter

Med i pakken

LAM

lam fra Haugen Gardsmat

urter, hvitløk og smør til steking

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

RATATOUILLE

squash - i fine skiver

aubergine, i fine skiver

tomat i fine skiver

paprika

rødløk, i fine skiver

1-2 fedd hvitløk i fine fedd

½  boks hakkede tomater

timian

basilikum

olivenolje

FLØTEPOTETER

poteter

fløte

hvitløk

ost - 50 gr

IKKE MED

flaksalt, salt og pepper

hot saus - valgfritt

LAM fra Haugen Gardsmat

Stykket med kjøtt rutes på fettsiden før steiking, brunes i en varm stekepanne med godt smør, urter og hvitløk. Vend kjøttet rundt slik at det får en fin og gylden farge over det hele. Øs gjerne fett over under steking. Dette tar 2-4 min. Legg stykkene over i en ildfast form. Den er da klar for å settes i ovnen, men la de hvile minst 10 min først. Intervaller i ovnen: 180 grader på stekeovnen – 2 intervaller med; 5 min i ovn, ut av ovn og hvile i 5 min  – siste gang den kommer fra ovnen skal den hvile i 5 min før servering. Pass på kjernetemperatur her – maks 55 grader kjernetemperatur. Kjøttstykkene skjæres i skiver - kvern pepper og knus godt med flaksalt over.

Husk å sette salt og pepper på bordet slik at gjestene kan krydre kjøttet litt selv.

RATATOUILLE

Hell ½ boks tomater i en ildfast form (ca 15*15) og krydre med salt og pepper og en knivspiss timian.

Skjær grønnsakene i tynne skiver. Tomatene kan gjerne skjæres ekstra tynne. Sett grønnsakene stående i formen (lagvis) etter hverandre.

Har du grønnsaker til overs etter å ha fylt formen kan du dytte resten innimellom. Dette skal se litt rustikk ut.

Det gjør ingenting om det er forskjell på størrelsen på grønnsakene, de faller noe sammen under steking.

Hell olivenolje over grønnsakene, kvern godt med salt og pepper over det hele og sett formen i ovnen. Stek i 30-45 minutter på 200 grader eller til grønnsakene er møre og har fått litt farge (dere må gjerne skru ned temperaturen og evt bruke lenger tid i ovnen - slik at dere kan ha grønnsakene i ovnene samtidig som dere kjører intervaller på kjøttet).

Til sist - før servering: Kvern ekstra salt og pepper over det hele og strø finkuttet basilikum over.

FLØTEPOTETER

Skrell og kutt potetene i ca 0,5 cm tykke skiver. Kok opp fløte i en gryte med finkuttet hvitløk, 2 ts salt, litt pepper og noen dråper med hot saus (valgfritt). Ha i potetene og vend de rundt i fløteblandingen. Ha i ost; mykost tilsettes i terninger og halvparten av den faste osten raspes over. Vend rundt til smeltet fint inn - ca 10 minutter. Ha alt over i en eller fordel i flere porsjonsformer (ildfaste). Rasp det siste av osten og fordel den over potetene - settes i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter.

Forslag til dandering av hovedrett:

Prøv å skjære et kvadratisk eller lignende stykke av ratatouillen og legg det opp til høyre på tallerken med en stekespade. En skje med fløtepoteter ned til høyre på tallerken eller servere dem i egen skål ved siden av. Kjøttskivene legges midt på tallerken - saus litt juice fra ratatouillen rundt på tallerken.  

St. Marcelin

Sopp

Med i pakken

1 stk St Marcelin

sopp

honning

Peters Yard surdeigsknekk

Med i pakken og skal brukes her og flere steder i menyen:

smør

IKKE MED

salt og pepper

Pakk med fordel ut St. Marcelin og legg den på en skjærefjøl som er ønskelig å servere den på før dere steker soppen.

Traktkantareller:

Børstes fint og den nederste 0,5 cm delen av stilken kuttes av. Godt med smør i pannen og la det bruse over før hele fine traktkantareller haes i. Videre; salt og kvernet pepper over - vendes godt rundt i smøret for smak og gyllen farge - tar kun få minutter - viktig at soppen ikke faller helt sammen, men beholder litt motstand. Fiks ferdig og klar for servering.

Server alt på bordet slik at gjestene kan forsyne seg selv - nydelig smaker sammen av surdeigsknekk, ost, litt honning og sopp!

ST MARCELLIN

Saint Marcellin var geitost opprinnelig, men i dag blir den som regel laget på kumelk; pasteurisert eller upasteurisert. Vår variant er alltid på upasteurisert kumelk.

Grunnen til dette skiftet, fra geitemelk til kumelk, er at det er kort melkesesong for geitene i Dauphiné-området (Rhone-Alpene), som denne kommer fra.

En liten rund ost som har en tendens til å løpe/renne litt og derfor ingen grunn til temperering. Smaker himmelsk godt! Lett syrlig og med nøttete smak.